Početna stranica » Inovacija u neonatalnoj njezi

Inovacija u neonatalnoj njezi

118 pregleda

Znanstvenici koji su testirali nove senzore kože kako bi pratili oporavak od moždanoga udara i poremećaje disanja utvrdili su da ista tehnologija potencijalno može revolucionirati neonatalnu njegu. S ovim novim, sigurnim, bežičnim sustavom za praćenje prijevremeno rođene bebe više ne bi morale provoditi svoje prve tjedne u izoliranim inkubatorima.

Ove silikonske mrlje dizajnirane su tako da oponašaju ljudsku kožu, a primjenjuju se na prsima i stopalima, te mogu pratiti srčane i respiratorne stope, temperaturu, krvni tlak i razinu kisika. Dr. Jon LaPook uvjeren je da je njihova nova tehnologija jednako pouzdana kao i dosadašnje metode.

Projekt je rezultat suradnje liječnika i inženjera na Sveučilištu Northwestern koji su razvili ove senzore. Svaki senzor koristi sustav finih metalnih navoja koji bilježe vitalne podatke djeteta. Ta se vibracija prenosi na antenu ispod jaslica koja također pokreće senzore i prenosi podatke natrag u bolnicu.

Prema procjenama, u SAD-u se svake godine prati 300 tisuća novorođenčadi. Dr. Amy Paller navodi kako 45 % novorođenčadi bolnicu napušta s ožiljcima ili ljepilom koje se koristi za povezivanje trenutne tehnologije s njihovom krhkom kožom. Novi bežični senzori će eliminirati oštećenje kože prouzrokovane ekranima.

Bežične zakrpe također će olakšati brigu za bebe. Trenutni monitori predstavljaju određenu vrstu prepreke tijekom jednostavnih zadataka kao što su mijenjanje pelena ili dojenje, a koji se moraju pažljivo izvesti zbog straha od slučajnoga skidanja elektrode. Međutim, s bežičnim senzorima prepreke nestaju i potrebe novorođenčadi mogu se brže zadovoljiti. Istovremeno to znači i dodatno vrijeme za medicinske sestre koje bi se tada mogle posvetiti većemu broju novorođenčadi.

Iako je potrebno još mnogo vremena da se ova tehnologija razvije, zasigurno će ostaviti pozitivan učinak na neonatalnu skrb. Jedan od istraživača koji radi na ovome projektu – John Rogers – rekao je: „Osobno sam vrlo uzbuđen zbog mogućnosti korištenja inženjeringa za poboljšanje ljudskoga zdravlja. Imali smo jasnu viziju i raduje nas da je ishod pozitivan.”