Početna stranica » Susret Reda Manje braće u Rimu

Susret Reda Manje braće u Rimu

166 pregleda

U vremenu od 6. do 8. listopada 2022. u Generalnoj kuriji Manje braće u Rimu održan je susret na kojem se raspravljalo o novim oblicima života i evangelizacije. Sastanku je nazočilo 40 predstavnika provincijskih vijeća za misije i evangelizaciju iz brojnih franjevačkih provincija iz cijeloga svijeta. U ime Provincije sv. Križa – Bosne Srebrene susretu su nazočili fra Danimir Pezer, provincijski pročelnik Vijeća za misije i evangelizaciju i fra Damir Pavić, tajnik Među-provincijskog vijeća za misije i evangelizaciju Južnoslavenske franjevačke konferencije.

Susret je započeo u popodnevnim satima 6. listopada u dvorani „Bl. Duns Scot” uvodnim pozdravom koji je sudionicima uputio fra Franicsco Gómez Vargas, generalni tajnik Reda za misije i evangelizaciju, a zatim je uslijedila zajednička meditativna molitva nadahnuta spisima sv. Franje Asiškog.

Nakon kratkog predstavljanja svih sudionika sudionicama se obratio fra Massimo Fusarelli, generalni ministar Franjevačkog reda. U svome izlaganju, koristeći dokument Ite, Nuntiate… koji sadrži smjernice Reda manje braće o suvremenoj evangelizaciji, ukratko je iznio određene smjernice i perspektive koje bi trebale poslužiti svoj braći našega Reda u otkrivanju i realizaciji novih oblika misije i evangelizacije.

Nakon razgovora između svih sudionika i Generalnog ministra uslijedilo je predavanje fra Darka Teperta, generalnog tajnika za odgoj i izobrazbu. On je u svome predavanju prikazao neke od suvremenih oblika evangelizacije i projekt „Sv. Josip”, međunarodnu mrežu kojom su bile povezane brojne franjevačke zajednice diljem Europe. Nakon održane rasprave o temama prethodnog dana uslijedila je večernja molitva u samostanskoj crkvi.   

Na početku drugoga dana, nakon jutarnje molitve i zajedničke svete mise, predstavnici svih provincija prezentirali su svoje provincije, odnosno progovorili o starim i novim oblicima evangelizacije u svojim franjevačkim zajednicama. Susret drugoga dana animirao je fra Alessandro Ciamei. Među brojnim zanimljivim prezentacijama o suvremenim načinima evangelizacije u raznim franjevačkim zajednicama diljem svijeta, o svim oblicima evangelizacije u Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj govorio je fra Damir Pavić, tajnik Bosne Srebrene.

Predstavljanje zajednica uslijedilo je također u popodnevnim satima, a nakon toga o već spomenutom dokumentu Reda Ite, Nuntiate…iznesena su razmišljanja koja su predstavili tajnici triju različitih Vijeća franjevačkog Reda, svatko iz svoje perspektive: fra Darko Tepert je naglasio odgojnu perspektivu dokumenta, fra Daniel Rodrigues govorio je o dijelovima dokumenta koji se dotiču temu pravde, mira i skrbi o svemu stvorenome, a Franisco Gómez Vargas se osvrnuo na nove oblike suvremene evangelizacije.

Uslijedio je rad u skupinama, gdje su sudionici podijeljeni u 3 jezične skupine raspravljali o temeljima evangelizacije i o nadahnućima za nove oblike života i evangelizacije koje će po završetku susreta ponijeti u svoje franjevačke zajednice. Nakon zajedničkog rada predstavnici svake skupine na plenumu su prikazali svoja promišljanja i zaključke. Drugi dan završio je večernjom molitvom i bratskim druženjem nakon zajedničkog objeda.

Zadnji dan susreta 8. listopada započeo je jutarnjom molitvom i slavljem svete mise. Na jutarnjem zasjedanju iznesen je zaključak svih promišljanja nastalih tijekom rada u skupinama prethodnog dana, nakon čega je uslijedila rasprava te obraćanje generalnog ministra koji je još jednom naglasio važnost ovoga dokumenta i njegove bitne smjernice za život franjevačkog bratstva. Zatim je ponovno uslijedio kratki rad u jezičnim skupinama na kojima su donesena dodatna promišljanja sve nazočne braće o načinima sprovođenja donesenih zaključaka i njihovo predstavljanje na plenumu.

Na koncu su svi sudionici razmijenili adrese kako bi mogli ostati u bratskom kontaktu i razmjenjivati vlastita iskustva po pitanju novih oblika evangelizacije.

Susret je završio zahvalnom molitvom za sva nadahnuća Duha proteklih dana i zajedničkim ručkom.