Početna stranica » „Snaha me ne podnosi… što mogu učiniti?”

„Snaha me ne podnosi… što mogu učiniti?”

379 pregleda

Donosimo nekoliko savjeta koji će pomoći da ova često napeta veza napreduje…

Obično tijekom sukoba između svekrve i snahe postoji tendencija traženja pogrešaka kod svekrve koja se često smatra invazivnom i dominantnom, ali postoje slučajevi u kojima je stvarnost daleko složenija. Iako je pohvalno da svekrva iskreno razmišlja o svome ponašanju i po potrebi ga preispita, snaha bi također trebala učiniti isto.

Što stoji iza neprijateljstva?

Što svekrva može učiniti kada osjeti sve veće neprijateljstvo supruge svoga sina? Može pokušati shvatiti što je uzrok ovomu neprijateljstvu, pogotovu ako je ono usmjereno isključivo na nju. Možda se snaha osjeća ljubomornom kada primijeti da je suprugova majka itekako prisutna u njegovim mislima i riječima. Možda ima dojam da njezina svekrva preferira druge snahe o kojima govori mnogo detaljnije. Možda osjeća da pripada drugom društvenom okruženju ili se boji da se na njezinu djecu utječe ili pak osjeća nezadovoljstvo zbog osjećaja da ju suprugova obitelj nije u potpunosti prihvatila.

Može biti i slučaj da par koji se voli ima poteškoća pa dolazi u iskušenje tražiti „žrtvenoga jarca” kako ne bi morali kriviti sebe za napetosti u braku. Otkrivanje točnoga razloga neprijateljstva vaše snahe može vam omogućiti da pronađete najbolji put prema naprijed.

Diskrecija ispunjena nježnošću

I svekar i suprug u takvoj situaciji mogu pružiti potporu u poboljšanju odnosa između svekrve i snahe. No kada se suočite sa snahom za koju mislite da vas mrzi, važno je biti diskretan i nježan. Treba podvući zdrave granice, ali jednako tako i oprostiti, zaboraviti i pokazati milost čak i onda kada je to najteže. I najvažnije od svega – obostrana dobra volja za suradnjom, razgovorom i rješenjem nepoželjnih situacija je ključna.