Početna stranica » Škola bosansko-franjevačke povijesti

Škola bosansko-franjevačke povijesti

392 pregleda

Od 9. do. 11. lipnja u Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom održana je „Škola bosansko-franjevačke povijesti“, a u programu je sudjelovalo 14 framaša iz mjesnih bratstava Dubrave, Kreševo, Livno, Ljubunčić, Sarajevo, Podhum i Tuzla

Na početku programa okupljene sudionike su pozdravili: predsjednica Frame Bosne Srebrene Leona Barešić, duhovni asistent Frame Bosne Srebrene fra Antonio Baketarić i ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije fra Stipo Alandžak, izvijestila je Frama Bosne Srebrene.

            Program se sastojao od misnog slavlja, projekcije filma, predavanja, terenskih obilazaka arheoloških lokaliteta i radionica.

            Prvoga dana programa fra Antonio je framašima predstavio projekt Škola bosansko-franjevačke povijesti i prezentirao okvire u kojima će se realizirati. Nakon toga framaši su pogledali film „Stoljeća Bosne Srebrene“, kroz koji su na jedan umjetnički način imali priliku učiti o stoljetnoj djelatnosti franjevaca u Bosni.

            Drugoga dana tri je predavanja održao dr. Emir O. Filipović, profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prvo je predavanje bilo na temu „Srednjovjekovna Bosna“ u kojem je govorio o samom kontekstu u koji su franjevci došli. Drugo je održao na arheološkom lokalitetu „Mili“ u današnjim Arnautovićima pored Visokog na temu „Kraljevsko Visoko u srednjem vijeku“ u kojem je istaknuo važnost Viskog i lokaliteta Mile za našu povijesnu, kulturnu i duhovnu baštinu. Treće predavanje je bilo pod naslovom „Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni“ i u njemu je istaknuo važnost franjevačke djelatnosti u srednjovjekovnim bosanskim gradovima, koja je inače malo poznata. Nakon predavanja članovi Područnog vijeća Frame Bosne Srebrene Leona Barešić i Dario Adžić održali su radionice na temu održanih predavanja. Framaše su potaknuli na kreativno razmišljanje i vrednovanje vlastite povijesti te su im ponudili ideje za vođenje susreta ovakve vrste u mjesnim bratstvima – što je i konačni cilj ove škole.

            Trećega dana upriličen je obilazak franjevačkih institucija u Visokom i evaluacija projekta. Između ostalog prof. Filipović je istaknuo sljedeće: “Škola bosansko-franjevačke povijesti je hvale vrijedna ideja koja je u svom prvom segmentu uspjela okupiti zainteresirane framaše oko teme srednjovjekovne Bosne i prvih par stoljeća franjevačkog djelovanja na bosanskom prostoru. Osim klasičnog prezentacijskog dijela tematske materije u okviru učionice, projekt je uključivao i terenski aspekt rada te je sa polaznicima posjećen lokalitet s ostacima krunidbene i grobne crkve sv. Nikole u Arnautovićima, nekadašnjim Milima, kod Visokog. Framaši su pokazali visok stupanj zanimanja za izložene teme, pratili su pozorno izlaganja, postavljali pitanja te sudjelovali u diskusiji. Stoga smatram da je Škola bosansko-franjevačke povijesti potpuno ispunila planirane ciljeve te polaznicima pružila čvrstu osnovu u poznavanju prvog razdoblja prošlosti bosanskih franjevaca. U tom smjeru preporučam i daljnji nastavak ovoga vrijednog projekta.“