Početna stranica » Sir i vrhnje s pijanim jagodama

Sir i vrhnje s pijanim jagodama

171 pregleda

Iako ste ga navikli kušati u slanim varijantama, probajte mu odoljeti u ovom aromatičnom i slatkom ruhu. Sir i vrhnje s umakom od ruma i jagoda, postati će vam još draži.

Sir i vrhnje omiljena je užina kontinentalaca, posebno za vrijeme vrućih dana. Sir i vrhnje obično povezujemo s raznim slanim dodacima kao što je mljevena slatka paprika, luk, špek ili svježa rajčica. No, nakon ovog recepta nećete na njih ni pomisliti. Slastan i aromatičan umak od jagoda i ruma te sir i vrhnje obogaćeno koricom limuna i vanilijom, koji osvježava kad stisne toplotni udar.

Sastojci:

200g ili jedno pakiranje Dukat Sir i vrhnje
1 vrećica vanilin šećera
1 žličica naribane korice neprskanog limuna ili limete
2 šalice narezanih jagoda
0,03 dcl ruma
2 žlice šećera
1 žlica vode
Nekoliko listića mente
3 graham keksa

Priprema:

1. Prvo napravite aromatičan umak od jagoda. U lončić stavite dvije žlice šećera, rum, žlicu vode i narezane jagode. Dobro sve promiješajte i pustite neka se šećer u potpunosti rastopi. Ostavite par minuta da se jagode krčkaju u svom soku, a alkohol ispari pa maknite s vatre i pustite neka se sirup s komadićima jagoda ohladi.

2. U sir i vrhnje dobro umiješajte vanilin šećer i koricu limuna ili limete.

3. Poslužite u čaši tako da krenete prvo sa slojem sirupa, zatim na njega stavite dvije žlice sira pa dvije žlice sirupa i opet sir. Na vrh dodajte još malo sirupa, žlicu razmrvljenih graham keksa te ukrasite listićima mente. Uživajte u siru i vrhnju u slatkom ruhu.