Početna stranica » Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog – Duhovnost mistike

Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog – Duhovnost mistike

182 pregleda

Večeras će u 17.30 sati u crkvi sv. Vinka Paulskog u Sarajevu, u ulici Maršala Tita 42, svečanim misnim slavljem biti obilježen blagdan sv. Vinka Paulskog koji je patron ove crkve i utemeljitelj Družbe sestara milosrdnica kojima i pripada ova crkva u središtu grada. Svečano euharistijsko slavlje predslavit će mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski. O sestrama milosrdnicama pisali smo u jednom od prethodnih brojeva, pa u nastavku pročitajte više o njihovoj karizmi.

Sjedim, tako, zapretana u svoje misli. I blizu sam… i daleko sam… u isto vrijeme.

Začuh upit: „Tko si ti?” Vinkovka sam, odgovorih.

Vinkovka? Da, vinkovka, milosrdnica… „bijela sestra” … kako hoćeš. Proberi!

Zašto si tako obučena? Zašto nisi kao druge… (sestre)?

Rekoh Ti da sam vinkovka, „bijela sestra”. Jedine nosimo bijeli veo zato nas zovu „bijele sestre”. Milosrdnica sam.

Naš utemeljitelj je sv. Vinko Paulski koji je, u zajedništvu sa sv. Lujzom de Marillac, ustanovio Kćeri krš­ćanske ljubavi. On je onaj koji je u 17. st. poslao sestre na gradske ulice, na periferije gradova i sela s jasnom zadaćom: živjeti milosrdnu ljubav prema svakom čovjeku. Kćeri su bile jedinstvene po načinu života i poslanju koje najbolje opisuju Vinkove riječi: „Vaš samostan bit će kuće bolesnika; ćelija – iznajmljena soba, a klaustar gradske ulice ili bolesničke sobe. Klauzura će vam biti poslušnost, rešetka strah Božji, a veo sveta čednost.” O duhu i poslanju Družbe rekao je: „Duh vaše družbe sastoji se u tome da se darujete Bogu, da ljubite našega Gospodina i da mu služite u osobi siromaha, tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa, u njihovim kućama i drugdje, te da poučavate siromašne djevojke, djecu i općenito sve koje vam Božja providnost šalje.”

Upravo te sestre milosrdnice iz Zamsa i Innsbrucka, iz kuća koje prihvaćaju originalno pravilo Kćeri krš­ćanske ljubavi, dolaze 5. rujna 1845. u Zagreb, a odatle 1871. godine dolaze u Bosnu i Hercegovinu, točnije u Sarajevo, zatim u sve veće gradove BiH. Godine 1974. Družba sestara milosrdnica osniva Provinciju Majke Divne sa sjedištem u Sarajevu. Sestre su svoje djelovanje prvenstveno usmjerile na odgojno-obrazovnu djelatnost, odgoj djece i mladeži, a potom su postupno prihvaćale rad s bolesnicima.

Vršenje djela milosrđa

Duhovnost sestra milosrdnica prava je mistika. To je život potpune darovanosti Bogu i služenja Kristu u čovjeku potrebniku.

Poslanje se najbolje ogleda u riječima sv. Vinka: „Nije mi dovoljno da samo ja ljubim Boga, ako ga moj bližnji ne ljubi. Naše je zvanje u tome da idemo – ne u jednu župu, niti u samo jednu biskupiju, nego po čitavoj zemlji – i što da činimo? Da ražarimo srca ljudi, da radimo što je i Sin Božji radio, on koji je došao da donese oganj na zemlju, da ga zapali svojom ljubavlju. I što bismo drugo mogli htjeti nego da se zapali i da gori?”

U Provinciji Majke Divne, Sarajevo, BiH, poslanje sestara milosrdnica obuhvaća odgojno-obrazovno i zdravstveno-karitativno polje rada na sljedećim područjima: odgoj, obrazovanje i rad s djecom i mladima u vrtićima i školama, pastoralna djelatnost, skrb za siromahe, služenje starijima i nemoćnima, briga za bolesnike.

Duhovnost sv. Vinka u BiH žive sestre milosrdnice, Marijine sestre, Udruga sv. Vinka Paulskoga te Marijanska vinkovska mladež. Svima nama zajedničko je: vršiti duhovna i tjelesna djela milosrđa časteći u svakome potrebniku zemaljski život Gospodina našega Isusa Krista.