Početna stranica » Seoul: Grad budućnosti

Seoul: Grad budućnosti

271 pregleda

Seoul na korejskom jeziku znači „Glavni grad”, a pored toga što je glavni grad, to je i najveća metropola Južne Koreje. Inače, tijekom povijesti grad je bio poznat i kao „Zlatni dvorac / grad” ili „Metalni dvorac / grad”, što vuče iz kineskoga jezika. U 2015. godini, broj stanovnika dosegao je gotovo 10 milijuna, iako podaci za 2012. godinu već ukazuju na 10,44 milijuna.

Gustoća naseljenosti gotovo je dvostruko veća od New Yorka i osam puta veća od Rima. Također, Seoul je jedno vrijeme bio četvrto najveće svjetsko gradsko gospodarstvo s BDP-om od 635 milijardi USD, odmah iza Tokija, New Yorka i Los Angelesa. Grad je također ocijenjen kao najprihvatljiviji grad Azije s drugom najvišom kvalitetom života u svijetu, a troškovi života u Seoulu svrstali su grad na 6. mjesto u svijetu. Svemu tome doprinijele su jake visokotehnološke tvrtke kao što je Samsung, LG, Hyundai, Kia i sl.

Seoul se nalazi na sjeverozapadu Južne Koreje, a prostire se na oko 600 km2, s promjerom od oko 15 km. Grad je grubo razdijeljen u sjevernu i južnu polovicu rijekom Han koja je igrala važnu ulogu i u korejskoj povijesti. Tri korejska kraljevstva nastojala su preuzeti kontrolu nad ovom zemljom, u kojoj se rijeka koristila kao trgovački put do Kine. Danas se rijeka više ne koristi aktivno za plovidbu jer je njezino ušće na granici dviju Koreja. Povijesno gledano, grad je za vrijeme dinastije Joseon bio omeđen zidom tvrđave Seoul koji se protezao između četiri glavna brijega u središnjem Seoulu: Namsan, Naksan, Bukhansan i Inwangsan. Oko grada nalazimo osam planina, kao i ravnicu oko rijeke Han. Zbog zemljopisa i politike gospodarskoga razvoja Seoul je policentrični grad, sa starom prijestolnicom dinastije Joseon u središtu koje je povijesno i političko središte grada. Za razliku od toga dijela grada, gradskim financijskim centrom smatra se Yeouido, dok je gospodarski centar grada Gangnam District.

Seoul ima vlažnu suptropsku klimu koja je pod utjecajem monsuna. Budući da je smješten u krajnjoj istočnoj Aziji, klima se može opisati kao vlažna kontinentalna s velikim razlikama u oborinama tijekom cijele godine i toplim do vrućim ljetima. Predgrađa Seoula uglavnom su hladnija od središta Seoula zbog utjecaja urbanih otoka. Ljeta su općenito vruća i vlažna, a sezona monsuna traje od lipnja do rujna. Najtopliji je mjesec kolovoz. Zime su obično hladne, dok najniže temperature idu i do – 20 °C.

Zagađenje zraka glavno je pitanje u Seoulu jer prema Svjetskoj bazi podataka za zagađivanje zraka u urbanom okolišu Svjetske zdravstvene organizacije godišnja prosječna koncentracija štetnih čestica je 2,4 puta više nego što je preporučeno. Danas lokalne vlasti rade na tome da se zagađenje smanji, a veliku ulogu u tome igraju suvremene tehnologije, u čemu Koreja prednjači.

Seoul je bio glavni grad raznih korejskih kraljevskih dinastija, uključujući Baekje, Joseon i Korejsko Carstvo, dok je grad također služio kao sekundarna prijestolnica dinastije Goryeoa. Strateški smještena duž rijeke Han, povijest Seoula mogla bi se protezati … (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]