Početna stranica » San o koncilskoj Crkvi

San o koncilskoj Crkvi

134 pregleda

U Katoličkoj Crkvi danas postoje prijepori oko usmjerenja i puta kojim bi ona trebala ići. Sve to budnim okom promatra i general Isusovačkoga reda p. Arturo Sosa. U Rimu je on nedavno istaknuo kako se ta činjenica ogleda u kritičnom stavu pojedinih tradicionalno orijentiranih biskupa i vjernika prema sinodalnosti. „Vjerujem da je borba u tome želi li se ostvariti san Crkve kakvu je želio II. vatikanski sabor ili ne. Papa Franjo je ‘dijete koncila’ i čini sve kako bi se taj san i ostvario”, tvrdi Sosa.

Konzervativni kritičari redovito upozoravaju na raskol Crkve zbog sinodalnih postupaka, ali Sosa se ne slaže: „Biskupski sabori poput predstojeće Sinode Amazonije pokazuju čistu suprotnost šizme. Radi se o tomu da se razgovara i zajedničkim snagama iznađe rješenja za probleme.”

Prema nekim medijima, u zadnje su se vrijeme njemački teolog kardinal Walter Brandmuller i američki kardinal Raymond Leo Burke pismenim putem oglasili o pripremnom dokumentu predstojećega biskupskog zborovanja u Vatikanu. Prema njima, treba razmišljati o tomu kako se ophoditi prema eventualnim „heretičnim“ sinodskim odlukama poput primjerice svećeničkoga celibata.