Početna stranica » Stop kašnjenju!

Stop kašnjenju!

170 pregleda

Biti precizan i točan je vrlina dobra kako za nas, tako i za one koji nas okružuju.

Biti točan za neke je ljude vrlo teško iako se čini da je to sasvim jednostavna stvar – pogledaš na sat i rasporediš sebi dovoljno vremena za sve dogovoreno. Pravi je užitak kada možemo mirno doručkovati i još imati minutu ili dvije prije nego moramo napustiti naš dom, doći na posao na vrijeme i bez žurbe, zakazati sastanak ili otići u kino i moći doći u red kupiti karte bez osjećaja žurbe.

Ali to nije svima lako jer postoje i oni za koje doručak ne znači ništa više do brzog gutljaja kave i komada tosta pojedenog u gotovo jednom zalogaju i na kraju još završe u prometnoj gužvi pa na posao stižu u zadnji trenutak. Ako se nalazite među takvima, onda je vrijeme za promjenu.

U konačnici svi žele stići na vrijeme jer je stres loš za fizičko i psihičko zdravlje, a točnost je profesionalna obveza. Zasigurno ne volimo osjećaj kada se drugi na nas naljute jer je cijela grupa zadržana čekajući samo na nas. Pa, što onda možemo učiniti?

Budite točni zbog vaše obitelji i prijatelja. Točnost prema grupnim događajima svima pomaže da dobro iskoriste svoje vrijeme, drugi osjećaju kako poštujete i njihovo vrijeme te ostavljate dojam kako ste osoba koja zna dobro rasporediti svoje vrijeme.

Budite točni zbog vašeg bračnoga partnera. Ne zakasniti na sastanak ili zadatak koji trebate obaviti sa supružnikom također je dobar način za iskazivanje naklonosti i poštovanja prema svome partneru. Dolazak na vrijeme znak je kako ste o njemu ili o njoj razmišljali i organizirali svoje vrijeme tako da budete s njim/njom koliko god je moguće duže.

Budite točni zbog svoje djece. Najbolji način podučavanja jest vlastiti primjer. Tražite li od ljudi da u točno određeno vrijeme budu na dogovorenom mjestu, onda biste trebali biti oni koji će prvi stići. Stoga dobro pogledajte svoj raspored i unaprijed ga planirajte u skladu s preuzetim obvezama. Osim toga, podučavanje djece točnosti pomaže im da razviju mnoge druge vrline poput hrabrosti, marljivosti, poštovanja, organizacije. To ne treba značiti da obitelj treba biti organizirana kao vojni kamp, ali će pomoći da u njoj ne zavlada apsolutna neorganiziranost.

Budite točni zbog svoga dobra. Ako pokušate biti točni, imat ćete veći mir i spokoj – nećete stalno biti pod stresom jer kasnite. Postanete li precizniji, smanjit ćete simptome stresa što će vas učiniti mirnijima i opuštenijima, a to će vam općenito omogućiti da započnete svoje aktivnosti u boljem raspoloženju i s manje nervoze.