Početna stranica » Riba – znak za rane kršćane

Riba – znak za rane kršćane

235 pregleda

Naljepnice na automobilima kršćana nisu bili prvo mjesto na kojem se koristio znak "Ichthys".

Simbol ribe na automobilima danas nije rijetkost. Ponekad je u znaku ribe iscrtan i križ, a već je uobičajeno da znači da je netko kršćanin. Premda se može činiti da se taj znak tek nedavno pojavio, ovaj se simbol koristio još od početka kršćanstva.

Prvi su ovaj simbol koristili kršćani drugoga stoljeća. Naime, znak je na grčkom jeziku poznat i kao „Ichthys”, a riječ jednostavno znači „riba”. Grčka slova  ΙΧΘΥΣ (jota, hi, theta, ipsilon i sigma) korišten je kao akronim, jer su to inicijali slova grčke fraze Iēsous Christos Theou (h)yios sōtēr (Ἰησοῦς Χριστός Θεοῦ Υἱός Σωτήρ), koja se prevodi sa „Isus Krist, Sin Božji, Spasitelj”.

Ribe su bile uobičajeni dio mediteranskog života i religije, tako da je za vrijeme progonstva kršćana ovo postalo prikriveni znak identifikacije kršćana. Riba također ima duboke korijene u Novom Zavjetu. Isus je pozvao ribare za apostole i poučio ih kako će postati „ribarima ljudi”. Simbolički se riba također vezala za ranokršćansko slavlje euharistije, jer je Isusovo čudo umnažanja kruhova i riba bila naznaka euharistijskoga kruha u misi.

Također je znak Ichthys bio uobičajeni simbol u kršćanskim katakombama. Danas ga također koriste mnogi kršćani, primjerice na svojim automobilima.