Početna stranica » Put istinske poniznosti

Put istinske poniznosti

146 pregleda

Isus nam uvijek pokazuje put poniznosti, moramo naučiti put poniznosti, jer je to najautentičniji put koji nam omogućava najautentičnije odnose

Moramo naučiti put istinske poniznosti – rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje liturgije koje nam prikazuje Isusa koji sudjeluje na gozbi u kući jednoga od farizejskih glavara, te promatra kako uzvanici biraju prva mjesta (Lk 14,1.7-14). To je ponašanje prilično rašireno, pa i u naše vrijeme, i to ne samo kad smo pozvani na objed – rekao je Papa i primijetio – tražimo prvo mjesto kako bismo istaknuli svoju nadmoć nad drugima. Međutim, to trčanje za prvim mjestima šteti građanskoj i crkvenoj zajednici, jer uništava bratstvo. Suočivši se s tim prizorom Isus pripovijeda dvije kratke prispodobe.

Prvu prispodobu upućuje onome koji je pozvan na gozbu i potiče ga da ne zauzima prvo mjesto, „da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: ‘Ustupi mjesto ovome’“ – rekao je Sveti Otac i napomenuo – međutim, Isus nas uči suprotnom ponašanju: „Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto, pa kada dođe onaj koji te pozvao reći će ti: ‘Prijatelju, pomakni se naviše!’“ Dakle, ne smijemo sami zahtijevati pažnju i poštovanje drugih, nego prepustiti drugima da nam ih daju, prenosi Vatican News

Isus nam uvijek pokazuje put poniznosti, moramo naučiti put poniznosti, jer je to najautentičniji put koji nam omogućava najautentičnije odnose – rekao je papa Franjo i podsjetio – u drugoj se prispodobi Isus obraća onome koji poziva, osvrćući se na način odabira uzvanika i kaže mu: „Kad priređuješ objed ili večeru, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe. Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti“. I tu Isus ide potpuno protiv struje, pokazujući kao i uvijek logiku Boga Oca, te dodaje i ključ za tumačenje tog govora: „Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih“.

To znači da će onaj tko se tako ponaša primiti Božju nagradu, mnogo veću od ljudskog uzvraćanja koje očekuje.

Naime, ljudsko uzvraćanje obično kvari odnose, uvodeći osobne interese u odnos koji bi trebao biti velikodušan i besplatan. Isus pak poziva na velikodušnost bez interesa, kako bi nam otvorio put prema mnogo većoj radosti; onoj da budemo suradnici same Božje ljubavi koja sve nas čeka na nebeskoj gozbi. Neka nam Djevica Marija, ponizna i najveća među stvorenjima, pomogne prepoznati se onakvima kakvi jesmo, to jest malenima, i radovati se u darivanju ne očekujući uzvrat – zaključio je Papa.