Početna stranica » Pušite li pred djecom? Evo kako to na njih utječe

Pušite li pred djecom? Evo kako to na njih utječe

156 pregleda

Izgledi da odrasli nepušači umru od posljedica teške plućne bolesti veći su ako su odrastali uz roditelje pušače, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Članovi Američke udruge za borbu protiv raka zaključuju da pasivno pušenje u djetinjstvu rezultira smrću sedam od sto tisuća odraslih nepušača godišnje. Rezultati su to studije provedene na 70 900 odraslih nepušača. Stručnjaci kažu da je najbolji način zaštite djeteta od loših posljedica duhana – prestanak pušenja.

Jeziva statistika
Kada su sudionici istraživanja tijekom odrastanja živjeli sa samo jednim pušačem postojale su i druge posljedice po zdravlje. Izloženost duhanskom dimu tijekom deset ili više sati tjedno povećava rizik bolesti srca za 27 posto, od moždanog udara za 23 posto te od bolesti pluća 42 posto u odnosu na osobe koje su živjele s nepušačima.

Loše vijesti za pušače
“Ova posljednja studija pridonosi našim nastojanjima da pušače „izvedemo“ van, odnosno da ih izmjestimo iz zatvorenog prostora kako ne bi štetno djelovali na djecu i odrasle nepušače”, smatra aktivistica grupe Action on Smoking and Health, Hazel Cheeseman, dodajući kako bi za sve bilo najbolje da roditelji u potpunosti prestanu pušiti. Ona smatra da bi se ubuduće trebalo izdvajati više novca za ovakve aktivnosti. S njom se slaže i dr. Nick Hopkinson, savjetnik zaklade British Lung Foundation koji potvrđuje da pasivno pušenje ima dugotrajno negativan učinak na zdravstveno stanje djeteta. Sa žaljenjem ističe da su sredstva koja su dobivali aktivisti za borbu protiv pušenja u Velikoj Britaniji ukinuta. “Morali bismo se još snažnije angažirati na tome da svatko, osobito roditelji vrlo male djece i trudnice koje puše dobiju odgovarajuću pomoć u nastojanju da prestanu pušiti”, smatra. dr. Hopkinson.

Pušenje utječe na razvoj djece
Poznato je da su djeca čiji su roditelji pušači izloženija opasnosti od razvoja astme te da se njihova pluća razvijaju sporije. Američka studija pokazala je da se posljedice pasivnog pušenja osjećaju i u odrasloj dobi. Najčešće rezultiraju brojnim kroničnim bolestima.

Jedan od autora studije, dr. Ryan Diver kaže: “Ovo je prvo istraživanje koje upućuje na povezanost između izloženosti djece pasivnom pušenju i smrti od kronične opstruktivne bolesti pluća u srednjoj ili starijoj životnoj dobi. Studija je dodatan poticaj da se smanji izloženost pušenju djece i odraslih osoba koje ne puše.”