Početna stranica » “Papina osveta” u srcu Berlina

“Papina osveta” u srcu Berlina

154 pregleda

Televizijski toranj u Berlinu trebao je pokazati nadmoć socijalizma, ali je građevina za tadašnji sustav ipak bila razočaranje. Naime, kad je nebo vedro i zasja sunce, na velikoj kugli se oslika golemi križ.

Za vedroga vremena na televizijskom tornju u Berlinu ne može se previdjeti veliki svjetlosni križ koji se pojavi na srebrnoj kugli. Najpoznatiji simbol kršćanstva tako zasja na oko 200 metara visine nad poznatom trgu Alexanderplatz u glavnomu gradu Njemačke, koji i nije nešto osobito kršćanski.

Ovaj svjetlosni efekt zasigurno obraduje kršćane koji žive u Berlinu. No to graditelji ovoga monumentalnog zdanja zasigurno nisu htjeli niti namjeravali. Naprotiv: Partija socijalističkog jedinstva Njemačke, vladajuća stranka u tadašnjoj Njemačkoj, htjela je gradnjom ovoga TV-tornja (1965-1969, 365 m visine) pokazati nadmoć socijalizma nad modernim Zapadom. Prije nekoliko godina stav graditelja i tadašnjih političkih vođa ukratko je sažeo berlinski povjesničar Peter Müller za novine Berliner Morgenpost riječima: „Ovo je Njemačka Demokratska Republika – od nas nema većih!”

No planirani uspjeh propagande propao je zbog velikoga svjetlosnog križa. Kad se nakon dovršetka gradnje TV-tornja prvi put ukazao križ, navodno je tadašnji predsjednik Državnog vijeća Walter Ulbricht poludio. Križ je kao znak kršćanstva za ateistički i protucrkveni režim bio „crvena krpa“. To što je upravo križ osvanuo na prestižnoj građevini Njemačke demokratske republike bio je za poglavare toga sustava veliki poraz.

I uskoro je ovaj događaj postao slučaj za Ministarstvo za državnu sigurnost. Jedan je neslužbeni suradnik tajnoga imena „John“ bio postavljen da istraži fenomen i predloži rješenje problema. Dana 25. lipnja 1969. taj je predložio da svjetlosni križ poništi uz pomoć prijeloma svjetlosti. I to čim prije, kako ne bi šira javnost stigla podijeliti komentare.

No ovi planovi nisu realizirani. Istovremeno je vodstvo Njemačke Demokratske Republike povukla sve veze kako bi spriječila pojavljivanje svjetlosnoga križa. Između ostaloga predlagalo se da se kugla na TV-tornju obrusi ili pokrije tamnom plastikom. Premda to nije moguće dokazati, postoji špekulacija da je režim ozbiljno razmišljao i o rušenju ove zgrade.

I dok su čelnici Njemačke Demokratske Republike razbijali glavu tražeći rješenje, svjetlosni je križ na Zapadu postao glavna tema razgovora. Veliki su križ nazvali „Papinom osvetom”, a Waltera Ulbrichta prozvali su „svetim Walterom“. Režim je dakako pokušao spriječiti pošalice na svoj račun, ali uzalud.

Kako je uopće došlo do stvaranja svjetlosnoga križa na berlinskomu TV-tornju? Razlog toga efekta dakako su sama arhitektura i upotreba određenoga građevinskog materijala. Kako su ovu građevinu gradili po uzoru na sovjetski satelit Sputnjik, za oblaganje goleme kugle iskorišteno je oko 4.800 tona nehrđajućega plemenitoga metala koje sja poput srebra, marke Nirosta.

No kako je bilo potrebno spriječiti i umanjiti zračna strujanja na visini od oko 200 metara, iskorišteno je oko tisuću piramidalnih pokrova na vanjskoj fasadi. Takvi pokrovi uvećali su trenje i umanjili površinu na vjetrometini. Da je ova kugla ravne površine, odbljesak sunca bi bio tek krug, ali poseban raspored piramida na kugli doveo je do toga da je odraz sunca u obliku križa. Kako tvrdi povjesničar Müller, bila je to čista slučajnost.

Ta je slučajnost dovela do toga da se vodstvo Njemačke Demokratske Republike pomiri sa sudbinom. Čak ni tajna policija Stasi nije našla dokaze za eventualnu namjeru. Konačno je svaki pokušaj izmjene na tornju ipak bio prevelika investicija. Partija je kasnije govorila kako je u pitanju veliki plus – za socijalizam.

Ovaj je svjetlosni fenomen ponovno došao u fokus javnosti kad je 1987. godine američki predsjednik Ronald Reagan u svom govoru pred Brandenburškim vratima prokomentirao berlinski TV-toranj: „Prije nekoliko godina Nijemci su na istoku izgradili sekularnu građevinu: televizijski toranj na trgu Alexanderplatz. Od početka su se vlasti trudile da isprave njegovu najveću slabu točku, i to tako što će staklenu kuglu obojati ili premazati kemikalijama. A ipak, svaki put kad sunce svoje zrake baci na tu staklenu kuglu, koja dominira nad cijelim Berlinom, svjetlost se odrazi u obliku križa.”

Nedugo nakon toga govora završila je povijest Njemačke Demokratske Republike. TV-toranj kasnije je postao jedna od najdražih građevina ponovno ujedinjenoga Berlina. I danas ga godišnje posjeti oko 1,2 milijuna posjetitelja i predstavlja najvišu građevinu u Njemačkoj. Brojni se zasigurno obraduju kad se po lijepu vremenu pojavi svjetlosni križ na TV-tornju u Berlinu.