Početna stranica » Prvo ukazanje Blažene Djevice Marije: Gospa od Stupa

Prvo ukazanje Blažene Djevice Marije: Gospa od Stupa

759 pregleda

Već dugo vremena na hodočašćima ne kupujem nikakve suvenire. Barem ne za sebe. Radije u svome srcu čuvam lijepe uspomene na predivna mjesta koja sam imao priliku posjetiti. Ipak, katkada napravim iznimku. To mi se dogodilo kada sam posjetio jedno posebno Gospino svetište u Španjolskoj. Njegova povijest i simbolika dojmili su me se tako snažno da sam u srcu osjetio kako odande moram nešto ponijeti i zadržati kao dragu uspomenu. Od tada moju sobu krasi omaleni lik Marije koja u naručju drži dijete Isusa, a oko njezine glave je krug nalik na sunce sa zrakama: poznati lik Gospe od Stupa u Zaragozi (Nuestra Señora del Pilar).

Po čemu je ovo španjolsko svetište jedinstveno i nadaleko poznato? Ponajprije jer se radi o prvom zabilježenom Marijinu ukazanju u povijesti kršćanstva. Dogodilo se nedugo nakon Isusove smrti i uskrsnuća. Riječ je o samim počecima širenja Isusova nauka. Nadalje, ono što ovo ukazanje čini još čudesnijim jest činjenica da je u to vrijeme Isusova Majka još uvijek bila živa! U to vrijeme boravila je u Jeruzalemu, prije nego što će s apostolom Ivanom otići u Efez. Radi se zapravo o čudu bilokacije Djevice Marije – istovremeno je bila na dva različita mjesta. Što se zapravo dogodilo?

Apostol Jakov Zebedejev, stariji brat evanđelista Ivana, potaknut Duhom Svetim otišao je propovijedati u daleku rimsku pokrajinu Hispaniju, današnju Španjolsku. Očito da je na ovom putovanju doživio veliko protivljenje evanđeoskom navještaju te je bio posve obeshrabren. Jedne noći, dok je potišten molio na obali rijeke Ebro u blizini današnjega grada Zaragoze, ukazala mu se Djevica Marija okružena nebrojenim mnoštvom anđela. Marija je utješila umornoga Jakova, uvjerivši ga kako će sve što radi iz ljubavi prema Isusu na koncu ipak uroditi plodom. Zatim je od njega zatražila da na mjestu njezina ukazanja sagradi crkvu te je ondje položila stup od jaspisa, a na vrh stupa lik koji prikazuje Mariju s Isusom u naručju. Po predaji Marija je izgovorila ove riječi: „Ovo neka bude mjesto moje kuće. Ljudi ove zemlje će veoma častiti mog Sina Isusa.” Nakon ukazanja apostol je započeo s izgradnjom male kapele na mjestu Marijina ukazanja. To je bila prva crkva u povijesti kršćanstva posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Kao što je Marija i obećala ubrzo su započela brojna obraćenja na području današnje Španjolske popraćena čudesima i znamenjima koja su se događala po rukama apostola Jakova. Ohrabreni apostol se ubrzo vratio u Jeruzalem i postao prvi apostol koji je umro za Isusa. Godine 44. Herod Agripa mu je dao odrubiti glavu. Njegovi učenici tijelo su mu prenijeli u Španjolsku i ono danas počiva u poznatom svetištu Santiago de Compostela.

Tijekom povijesti u ovom svetištu Gospe od Stupa, koja je proglašena zaštitnicom čitavoga španjolskog svijeta, događali su se nevjerojatni zahvati neba. Najpoznatiji se dogodio u 17. stoljeću. Prosjak imenom Miguel Pellicer kojemu je jedna noga bila amputirana neprestano se u svetištu utjecao za pomoć Blaženoj Djevici Mariji. Njegova noga je čudesno izrasla! Tijekom Španjolskoga građanskog rata vojnici ljevičarske vlade bombardirali su svetište, ali bombe koje su pale na crkvu nisu eksplodirale. Jedan od svetaca koji je neizmjerno volio ovo mjesto i redovito ga posjećivao bio je Josemaría Escrivá de Balaguer, utemeljitelj Katoličkoga instituta Opus Dei.