Početna stranica » Prva žena koja je doktorirala računalne znanosti

Prva žena koja je doktorirala računalne znanosti

109 pregleda

Prva žena u povijesti SAD-a koja je doktorirala računalne znanosti bila je časna sestra Mary Kenneth Keller. Diplomirala je i magistrirala matematiku i fiziku na DePaul University.

Doktorat je radila na Dartmouth College, gdje je unaprijedila BASIC, a obranila ga je 1965. godine. Do kraja života zalagala se za što bolji i jednostavniji pristup informacijama.

Sestra Mary Kennet Keller rođena je u Ohiu 1914. godine, a u red sestara milosrdnica stupila je 1932. godine dok je 1940. dala doživotne zavjete. U to vrijeme Dartmouth je svim ženama zabranio korištenje kompjuterskoga centra, ali ipak su se odlučili zaobići ovo pravilo upravo zbog sestre Keller.

Godine 1965. postala je prva žena u Americi i druga u svijetu koja je dobila doktorat iz područja računalnih znanosti. Nakon nekoga vremena osnovala je odjel računalnih znanosti na sveučilištu Clarke u Iowi koji je vodila skoro 20 godina.

Požrtvovno je radila želeći svima omogućiti pristup informacijama, a ne samo znanstvenicima iz toga polja. Pomogla je razviti kodirani jezik čime je kompjuter postao daleko pristupačniji za više ljudi. Računala su u potpunosti promijenila načine putem kojih svijet komunicira i vjerojatno nijedna tehnologija do današnjega dana nje omogućila tolike obrazovne mogućnosti kao računalo, a ova časna sestra je tome dala ogroman doprinos.