Početna stranica » Proslavljena svetkovina svetoga Ive u Podmilačju

Proslavljena svetkovina svetoga Ive u Podmilačju

126 pregleda

U srijedu i četvrtak, 23. i 24. lipnja, proslavljena je svetkovina svetoga Ive u Podmilačju. Proslava je započela 23. lipnja pokorničkim bogoslužjem i iznošenjem kipa sv. Ive u 16 sati. Prvu svetu misu uočnicu predvodio je fra Marinko Baotić.

Svečanu svetu misu uočnicu s molitvom za bolesnike, u 18 sati, predvodio je kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji 20-ak svećenika, među kojima su bili fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene i fra Filip Karadža, upravitelj svetišta. U svojoj propovijedi kardinal je rekao kako poruka svetoga Ive i danas odjekuje dolinom Vrbasa. Hodočašća, ispovijedi, pričesti i pokore znak su da još čujemo Ivanov glas. Ova misa redovito je najposjećenija. Procjenjuje se da se ove godine okupilo između 15 i 20 tisuća ljudi.

Na samu svetkovinu 24. lipnja, misu u 7 sati predslavio je fra Nikica Vujica, a svetu misu u 8 i 30 fra Ivan Nujić. Središnje svečano misno slavlje u 11 sati, predslavio je prof. dr. Tonči Matulić, pročelnik katedre moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, u zajedništvu 15-ak svećenika, među kojima su bili: fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, fra Filip Karadža, upravitelj svetišta te fra Vinko Marković, jajački gvardijan. Predvoditelj slavlja prof. Matulić obratio je se ovim riječima okupljenim hodočasnicima:

„Nama je poznata sudbina tog dičnog proroka Ivana Krstitelja. On je poput svih proroka svojom krvlju, svojom životom zapečatio vjernost Bogu. Zapečatio je vjernost onome pred kojim se umanjio da bi On narastao – Bogočovjek Isus Krist utjelovljena vječna riječ Očeva među nama. Osvrni se oko sebe i vidi da ovo tlo na kojemu danas stojimo, i jučer, i s Božjom pomoću sutra, sveto je tlo. Ova stvarnost koja nas okružuje i ovaj događaj u koji smo uklopljeni pozdravom Boga Trojstvene Ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga, rječito nam govori – ovdje povijest vjere nije šutjela, ovdje povijest vjere i danas rječito govori, a kaže jednu jednostavnu stvar: Mi smo u Bogu po Gospodinu Isusu Kristu i Bog je po istome Kristu u nama.”

Kao i svake godine podmilačko svetište posjetile su tisuće vjernika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. S obzirom da se nalazimo u pandemiji koronavirusa, vidljiv je blagi pad broja hodočasnika.