Početna stranica » Proslavljen sv. Ilija Prorok u Novom Šeheru

Proslavljen sv. Ilija Prorok u Novom Šeheru

122 pregleda

Dana 20. srpnja, župa sv. Ilije proroka u Novom Šeheru proslavila je svoga nebeskog zaštitnika. Svečano misno slavlje u 11 sati predslavio je fra Ivica Radić, voditelj HKM u Achenu, a izravno putem radiovalova prenosila je Radio Marija u BiH.

Vrijeme nije spriječilo brojne župljane i hodočasnike koji su došli proslaviti svoga nebeskog zaštitnika. Osim brojnih vjernika na svetoj misi sudjelovalo je i dvadesetak svećenika, a sve okupljene na samom početku pozdravio je župnik, fra Vjeko Tomić. Predslavitelj svetog misnog slavlja, fra Ivica, istaknuo je kako se u ovom trenutku susrećemo mi putujuća s proslavljenom svetom Crkvom, te pozvao sve okupljene vjernike da se odreknu svega što je nedostojno ovog susreta. Sveto misno slavlje animirao je župni zbor pod ravnanjem sestara milosrdnica, s. Mirjam  i s. Željke.

Na početku homilije fra Ivica osvrnuo se na teškoće koje kroz vjekove prate čovječanstvo istaknuvši kako je zlo kroz cijelu povijest željelo zavladati čovjekom. Nastavio je rekavši kako se to nastavlja i danas preko raznih ideologija koje nastoje svrgnuti Boga i zaposjesti čovjeka i čovječanstvo. No, Bog je u svakom vremenu slao proroke, a i prorok Ilija je jedan od njih. Ti proroci su često bili neugodni jer ljude upozoravaju, kako u trenutku kada svrgnemo Boga, kada zapostavimo Boga, gubimo mir u duši, gubimo raj života, rekao je fra Ivica. Nastavio je osvrćući se na osobno iskustvo susreta s ljudima na zapadu.„Danas nam se nameće božanstvo standarda, a mi kako bi se uskladili s njime žrtvujemo ono najsvetije i najljepše u životu. I upravo to doživljavam u mnogim razgovorima i susretima s ljudima koji imaju sve u životu, a nemaju sna, na antidepresivima su i  nesretni su. Pa onda nešto nije u redu! Žrtvovali smo sve na žrtvenik, a hodamo praznoga srca i duše. Često puta govorimo, pa i ja osobno, „nemam vremena“…Ideš li na misu? – Nemam vremena. Šetaš li s obitelji? – Nemam vremena. Ideš li na hodočašće? – Nemam vremena. Družiš li se s prijateljima? Nemam vremena. Nemamo vremena jer ga žrtvujemo na žrtveniku standarda, a tu onda stradaju odnosi. Naš odnos  s Bogom, odnos s obitelji, odnosi s prijateljima.“ – zaključio je fra Ivica. Sjećajući se razgovora s obiteljima koje su u prošlosti prošle brojna bolna i teška iskustva zapitao se kako su ljudi tada mogli biti sretni, a danas, imajući u ljudskim očima sve, toliko smo nesretni i toliko patimo. Pozvao je sve da se ugledamo na naše stare, naše pretke, koji su snagu i izvor radosti crpili upravo u Božjoj Riječi, u Crkvi. Na koncu je naglasio kako se ne smijemo stiditi svojih korijena, mjesta u kojem smo rođeni i odrasli, nego upravo na tome trebamo zahvaliti Bogu. Rekavši to pozvao je sve okupljene na molitvu za duše pokojnih koji su nekada živjeli u ovim krajevima.

Prije završnog blagoslova fra Vjeko Tomić zahvalio je dragom Bogu na svemu što  po zagovoru sv. Ilije daruje u našim životima, a zahvalnost je izrazio i svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za svetu ispovijed, župnom zboru i župljanima koji su se pobrinuli da sve prođe u redu. Zahvalnost je izrazio i predslavitelju svetog misnog slavlja, fra Ivici, na svim lijepim riječima koje je uputio. Čestitavši imendan svima koji slave zahvalio je i na dostojnom sudjelovanju i slavljenju svete mise. Nakon riječi zahvale uslijedio je i završni blagoslov.