Početna stranica » Proslavljen patron župe Vijaka

Proslavljen patron župe Vijaka

151 pregleda

U subotu, 8. prosinca 2018. godine, na blagdan Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije, župa Vijaka svečano je proslavila svoj patron.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Stipo Knežević, župnik župe sv. Josipa u Zavidovićima. S njim su u koncelebraciji bili: župnik župe Vijaka fra Vjeko Eduard Tomić, župnik župe Breza vlč. Anto Ćosić, gvardijan sutješkoga samostana fra Željko Brkić, zatim kapelan župe Vareš fra Anto Cvitković, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić, definitor provincije i ravnatelj Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi fra Janko Ćuro, župnik župe Kakanj vlč. Žarko Vujica, župnik župe Jelaške vlč. Pero Brkić i čuvar olovskoga svetišta fra Ilija Božić.

Na početku je prisutne pozdravio župnik fra Vjeko zaželjevši dobrodošlicu svima koji su došli kako bi zajedno sa župljanima župe Vijaka proslavili blagdan Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije i župni patron.

U svojoj prigodnoj propovijedi vlč. Stipo je istaknuo kako Božja ljubav nema granica: „Onoga trenutka kada je prvi čovjek sagriješio, Bog mu obećava spasenje i daje mu novu priliku. U svome božanskomu promislu Bog izabire jednu pobožnu židovsku obitelj, izabire starozavjetnog svećenika Joakima i njegovu ženu Anu da budu roditelji one koja će roditi Spasitelja svijeta. Bog je Blaženu Djevicu Mariju zaštitio od istočnoga grijeha, a ona mu se dragovoljno stavila  na raspolaganje.” Potom je objasnio kako Marija i Josip nisu bili kod Boga privilegirani nego su mu se samo stavili na raspolaganje. Tako Bog čini i danas kada želi surađivati s čovjekom i čuti njegov odgovor. Na kraju homilije propovjednik je okupljenom puku rekao: „Mi sami odlučujemo o svojoj sadašnjosti, ali i svojoj budućnosti. Stoga molimo Boga da se u nama, po zagovoru Blažene Djevice Marije, rodi Bog kojega ćemo moći podijeliti s osobama koje ćemo susresti, te da čistoga srca dočekamo dolazak obećanoga Mesije.”

Sveto misno slavlje prošlo je svečano i dostojanstveno, a nakon njega uslijedilo je zajedničko druženje.

Inače, župa Vijaka je nastala odvajanjem od župe Vareš, najprije kao mjesna kapelanija 1833. godine od kada vodi matice, a župom je proglašena 1838. godine.