Početna stranica » Proslavljen patron samostana u Kreševu

Proslavljen patron samostana u Kreševu

134 pregleda

U nedjelju, 25. studenoga 2018. godine, franjevački samostan u Kreševu svečano je proslavio svoju nebesku zaštitnicu – sv. Katarinu Aleksandrijsku.

Svečano misno slavlje predvodio je vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji s drugim svećenicima. Na početku je sve prisutne prigodnim riječima pozdravio gvardijan kreševskoga samostana fra Darko Drljo.

U prigodnoj homiliji biskup Vukšić je govorio o svjedočenjima prvih kršćana u Rimskome Carstvu istaknuvši kako su ona uglavnom završavala mučeništvom. Kao primjer osobe koja je iskusila mnoge nedaće zbog ustrajnog naviještanja Krista i javnoga svjedočenja, naveo je sv. Pavla. Potom se osvrnuo na lik sv. Katarine Aleksandrijske koju od ljubavi Kristove nisu mogli rastaviti ni mač ni bolna smrt, a nije se dala pokolebati ni različitim prijetnjama. Na kraju svoje propovijedi govorio je o svetkovini Krista Kralja kojom završava liturgijska godina.

Liturgijsko pjevanje su animirali bogoslovi s Franjevačke teologije u Sarajevu, a nakon mise druženje je nastavljeno u  dvorani samostana uz tradicionalnu bukaru – „čašicu ljubavi” fratara iz drugih franjevačkih samostana braći u Kreševu.