Početna stranica » Proslava Velike Gospe u Tolisi

Proslava Velike Gospe u Tolisi

140 pregleda

U nedjelju, 15. kolovoza 2021. godine, proslavljen je patron Franjevačkoga samostana i Župe Uznesenja Marijina u Tolisi. Priprava za proslavu Velike Gospe započela je u utorak, 10. kolovoza 2021. godine, šestosatnim hodočašćem kroz pet sela župe Tolisa s Gospinim kipom i misom polnoćkom pred samostanskom crkvom. Potom su uslijedile mise trodnevnice koje je predvodio dalmatinski franjevac fra Ante Vučković, profesor na KBF-u u Splitu. U nadahnutim propovijedima potaknuo je vjernike da promisle kakav je naš odnos prema Bogu i želimo li ga unijeti u svoje živote. Između ostalog fra Ante je rekao: „Ako želiš biti slobodan poštivat ćeš Božje zapovjedi i biti sretan, sve drugo nas zarobljava i udaljuje od Boga i ljudi“.

Na sam patron samostana i župe, od ranih jutarnjih sati, počele su pristizati skupine hodočasnika s raznih strana. Nekoliko stotina hodočasnika došlo je s križem iz susjednih župa Domaljevac, Grebnice, Oštra Luka – Bok, Donja Tramošnica te iz prekosavske župe svetoga Martina iz Bošnjaka. Svaku skupinu hodočasnika svečano su najavila crkvena zvona, a fra Perica Martinović ih je dočekivao u crkvi i blagoslivljao. Potom su vjernici i hodočasnici imali prigodu ispovjediti se i obaviti svoje zavjete i pobožnosti.

Uz zvuke zvona i tolišku marijansku himnu “Faljen Isus Marijo”, u 11 sati krenula je procesija s Gospinim kipom iz crkve do vanjskoga oltara. Četvorica muškaraca nosila su Gospin kip na ramenima. Ispred kipa hodilo je stotinjak žena obučenih u tolišku narodnu nošnju, a tridesetak svećenika išlo je iza. Na samom početku misnoga hodočasnike i župljane pozdravio je fra Mario Jurić, župnik i gvardijan. Svečano misno slave u predvodio je, kao i na misama trodnevnica, fra Ante Vučković, a pjevanje su predvodili župni zborovi. Fra Ante je pozvao prisutne da pred Gospu iznesu sve svoje vapaje, nakane i molitve, kako bi ih Marija prenijela svome Sinu, da se ne boje vjerovati, nego da im Marija bude uzor u poslušnosti i predanju.

Po završetku misnoga slavlja Toliški mladići zasvirali su kolo, a mnoštvo vjernika radosno je nastavilo slavlje.