Početna stranica » Proslava svetoga Ive u Podmilačju

Proslava svetoga Ive u Podmilačju

146 pregleda

U Dolini svetoga Ive u Podmilačju kod Jajca proslavljen je patron župe i svetišta. Dvodnevnom slavlju nazočilo je na desetke tisuća vjernika hodočasnika, koji su došli izmoliti pomoć kod Boga u jedinomu svetištu svetoga Ive u Europi.

Na uočnicu, 23. lipnja, svetu misu predvodio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić. On je u svojoj propovijedi ohrabrio nazočni puk i pozvao na čuvanje svetosti braka, temeljnoga gnijezda koje čovjeka odgaja u vjeri svjedočanstvom vlastitog života. Uputio je riječi ohrabrenja i pozvao na molitvu i žrtvu.

U suslavlju su bili provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i upravitelj svetišta fra Filip Karadža te brojni svećenici iz cijele Bosne i Hercegovine. Nakon misnoga slavlja, za hodočasnike je upriličena pobožnost Puta križa na brdo Grabež u blizini svetišta, koju je predvodio župni vikar iz Ovčareva fra Julijan Maždar. Potom su bogoslovi Franjevačke teologije u Sarajevu sa svojim odgojiteljima upriličili molitveno-meditativni program za hodočasnike i blagoslov vatre ivanjske ispred vanjskoga oltara.

Na samu svetkovinu Rođenja svetoga Ivana Krstitelja, 24. lipnja, molitveni je program započeo u 7 sati, kad je odgojitelj bogoslova fra Danijel Nikolić predvodio prvo misno slavlje toga dana. Već u 6:30 svećenici su počeli ispovijedati hodočasnike. U 8:30 proslavljena je svečana misa koju je predvodio profesor na Franjevačkoj teologiji fra Leon Kikić.

Središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je voditelj Hrvatske katoličke misije u njemačkomu Aachenu fra Pavo Filipović. On je u svojoj propovijedi pozvao okupljene da u današnjem vremenu depresije i beznađe šire kršćansku nadu u pobjedu dobra nad zlom i radost što pripadamo Isusu Kristu. Misnom slavlju nazočilo je mnoštvo svećenika u koncelebraciji.

Brojni hodočasnici tako su se nakon dvodnevnoga obilježavanja velikoga pučkog sveca svetoga Ive Krstitelja vratili svojim domovima. Pretpostavlja se da je na ovogodišnjoj proslavi svetoga Ive bilo više od 50.000 vjernika.