Početna stranica » Papa sa sela poručuje svijetu

Papa sa sela poručuje svijetu

139 pregleda

Sveti Otac jučer je ponovno otputovao iz Rima. I to u dva mala i nepoznata sela.

Papino je putovanje 20. lipnja bilo naizgled neobično. No ispostavilo se da nosi jasnu poruku. Naime, posjetio je grobove dvaju svećenika koji se svojim nekonvencionalnim svjetonazorima nisu plašili svojih crkvenih poglavara. Kako je papa Franja rekao, oni su ostavili svijetao trag u životima svojih župljana.

Sveta Stolica nazvala je ovaj poludnevni Papin izlet privatnim posjetom u Bozzolo kod Mantue i u selo Barbiana u Toskani. Jedan od pokojnih svećenika bio je seoski župnik don Primo Mazzolari (1890. – 1959.), koji se zalagao za društveno odbačene. Drugi, don Lorenzo Milani (1923. – 1967.), zalagao se za školovanje djece u udaljenim selima Toskane.

Do sad je papa Franjo kao primas Italije posjetio brojna mjesta na Apeninskom poluotoku. Još proljetos posjetio je Milano i Monzu, potresom pogođena mjesta Carpi i Mirandolu te grad Genovu. U planu su najesen još i Cesena i Bologna, gdje se želi susresti s migrantima iz Sjeverne Afrike.

Kako piše Burkhard Jürgens za mrežni portal katholisch.de, papa Franjo svoje pouke ne čuva ljubomorno za velike gradove: „Na grobu don Prima u Bozzolu pokazao je da su svećenici jakost Crkve u Italiji. Govoreći na selu, Papa poručuje svakomu: tko ima uši, neka čuje.”