Početna stranica » Proslava sv. Ivana Krstitelja u župi Podhum

Proslava sv. Ivana Krstitelja u župi Podhum

392 pregleda

Svetkovina svetog Ivana Krstitelja posebno svečano je proslavljena u istoimenoj župi Podhum kod Livna

Vjernici su se za samu svetkovinu pripremali trodnevnicom koju su predvodili fra Nikola Pejčin i fra Marko Jukić. Na uočnicu sv. Ivana,  svetu misu za bolesnike sa procesijom oko crkve predvodio je profesor sa splitskog KBF-a fra Anđelko Domazet,  koji je u svojoj nadahnutoj propovijedi istaknuo važnost lika sv. Ivana u životu kršćanina.

Govoreći o sv. Ivi, propovjednik je započeo zanimljivo svoju propovijed govoreći o vanjštini i nutrini, posebno stavljajući naglasak na tiraniju vanjštine koju doživljavamo u današnjem društvu, a propovijed je završio porukom koju Ivan Krstitelj šalje ljudima „Ako želiš u životu postići nešto više, ako želiš biti na visini svoje sudbine, ako želiš ostvariti svrhu svoga života, treba ti zdrava askeza. A što je to zdrava askeza? To je navika odricanja, spremnost na žrtvu. Ako želiš sebe izgraditi i biti čovjek vrijednosti, a ne vanjštine treba ti zdrava askeza. Svima nama treba malo više Ivana Krstitelja u našem stilu života. Što je Ivanova oporuka? On treba da raste, a ja da se umanjujem. To je ključno za naš duhovni život. Ako  ne dopuštamo da Krist raste u nama, a raste naša samodopadnost, taština, ego onda sam ja slabašan, rahitičan kršćanin. Ako Krist u meni raste, onda On  čisti moje srce, usavršuje moju ljubav i daje mi duhovnu jakost i otpornost. Molimo za zagovor sv. Ivana da Krist  u nama zaštiti našu nutrinu i podari nam duhovnu jakost i duševni mir!”

Prije same svete mise na raspolaganju za ispovijed bili su svećenici livanjskih župa. Za vrijeme svete mise asistirali su brojni ministranti uz dvojicu bogoslova iz splitske bogoslovije, a ovo svečano slavlje uzveličao je župni mješoviti zbor pod ravnanjem Mirka Puđe. Nakon svete mise, brojni pristigli hodočasnici uputili su se u procesiju oko župne crkve te po običaju blagoslovili i zapalili svitnjak. Na samu svetkovinu svetu misu za domaćice u 8 sati predvodio je župnik fra Jure, a pučku zavjetnu misu u 11 sati predvodio je fra Anđelko, kao i svetu misu u 18 sati s blagoslovom djece i obitelji.

Na sam patron, 24. lipnja, svečanu pučku svetu misu u 11 sati predslavio je fra Anđelko Domazet. U koncelebraciji uz fra Anđelka, su bili fra Marko Ešegović, gvardijan samostana na Gorici kod Livna, fra Miljenko Petričević, dekan i župnik u Biloj, fra Ivan Kasalo, župnik u Vidošima, don Ivo Matrinović, župnik župe Odžak – Ćaić te mjesni župnik fra Jurica Periša. Misno slavlje ponovno je pjesmom uzveličao župni zbor pod ravnanjem Mirka Puđe. Večernju svetu misu s blagoslovom djece i obitelji o svetkovini svetog Ive zaštitnika župe Podhum predvodio je također fra Anđelko Domazet. U koncelebraciji su bili fra Luka Šarčević, župni vikar župe Bila i fra Jurica Periša, župnik župe Podhum. Slavlje su sviranjem i pjesmom uzveličale Lucija Omazić i Magdalena Pavić.

(Branimir Ivančić)