Početna stranica » Proslava patrona i 50. jubilej župe Donja Tramošnica

Proslava patrona i 50. jubilej župe Donja Tramošnica

343 pregleda

Proslava sv. Ivana Krstitelja i 50. jubilej župe Donja Tramošnica te dijamantno misno slavlje mons. dr. Mate Zovkića, 24. dana u mjesecu lipnju, veliki je znak utjehe i ohrabrenja za sve vjernike i žitelje Donje Tramošnice

Župa Donja Tramošnica nastala je davne 1973. godine u vrijeme komunizma. Tada je imala oko 3000 vjernika te oko 1000 obitelji s tisuću školske djece. Danas, nakon 50 godina, može se reći kako se nije ni slutilo da će Donja Tramošnica biti pusta i prazna punih 10 godina. To je bio rezultat bezbožnog komunizma, rata, stradanja i progona, čije se posljedice i danas osjećaju.

Za jubilej 50 godina župe Donja Tramošnica, župljani su se pripremali devetnicom i trodnevnicom. Prvi dan, provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić naglasio je važnost slavlja jubileja i potrebu obnove i budućnosti koja je pred nama. Drugi dan, župnik u Gornjoj Dubici fra Jozo Puškarić posvjedočio je važnost novoga imena i ime koje je sv. Ivan Krstitelj primio već prije svoga rođenja: „Ivan mu je ime, što znači ‘Bog je milosrdan’ ili ‘Bog se smilovao svome narodu’, stoga je potrebno da i mi budemo milosrdni i blagi te da nikoga je osuđujemo, nego da se molimo za obraćenje i mir.” Treći dan, župnik u Orašju fra Bono Kovačević lijepim je riječima predstavio sv. Ivana kao navjestitelja Isusa Krista i onoga koji spaja staro i novo. On radosno naviješta Spasitelja svijeta, a nas poziva na obraćenje te da povjerujemo u Istinu, u Krista. Svoje razmišljanje fra Bono je potkrijepio i s nekoliko prelijepih primjera. Pjevanje i sviranje pod svetom misom uočnicom predvodili su tamburaši iz Tolise na čelu s nastavnikom Željkom Klasićem.

Misnom slavlju 24. lipnja, na sam blagdan sv. Ivana Krstitelja, prethodila je svečana procesija. Poslije kratkih uvodnih riječi i pozdrava, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. dr. Tomo Vukšić započeo je misno slavlje. Nadbiskup je u prigodnoj propovijedi na poseban način izrazio važnost i značenje jubileja, a prigodnim riječima je pozdravio i čestitao mons. dr. Mati Zovkiću 60 godina misništva. Pod svetom misom je također Tin Kovačević primio sakrament Sv. potvrde.

Zbor Mirjam, pod ravnanjem sestre Kate Rukavina, uveličao je misno slavlje, a Bogu su svi vjernici zajedno zahvalili pjesmom Te Deum. Nakon svečanog misnog slavlja, darova i zahvala, slavlje je nastavljeno zajedničkim ručkom u crkvenom dvorištu.