Početna stranica » Proslava patrona kreševskog samostana

Proslava patrona kreševskog samostana

556 pregleda

U subotu, 25. studenoga, na blagdan sv. Katarine Aleksandrijske, franjevački samostan u Kreševu proslavio je svoj patron

Sveto misno slavlje, u crkvi u kojoj se trenutno vrše radovi na obnovi, predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, uz koncelebraciju 30-ak svećenika, među kojima je bio vikar Provincije fra Janko Ćuro, gvardijan kreševskog samostana fra Josip Tomas i brojni drugi.

Na početku je gvardijan fra Josip župljanima čestitao patron samostana, a potom je uslijedilo misno slavlje.

U prigodnoj propovijedi provincijal fra Zdravko osvrnuo se na život sv. Katarine Aleksandrijske: „Njezin nam je život djelovao nestvarno jer ne možemo prihvatiti da netko može toliko biti odan Kristu. Nadam se da među nama nema onih koji ne vjeruju da postoje ljudi koji mogu na taj način živjeti svoj život i posvjedočiti Krista. Još uvijek možemo čuti glasove kako takva osoba može biti samo legenda.” U propovijedi je govorio i o mučeništvu sv. Katarine, progonu Crkve u svijetu, Zapadu koji se udaljava od Krista te medijima koji selektivno i neobjektivno objavljuju informacije.

Liturgijsko slavlje je skladnim pjevanjem i sviranjem animirao župni zbor, a nakon mise je u crkvenom dvorištu upriličeno druženje.