Početna stranica » Proslava Gospe Snježne u Cavtatu

Proslava Gospe Snježne u Cavtatu

132 pregleda

U samostanu posvećenom Blaženoj Djevici Mariji Snježnoj u Cavtatu, koji je nedavno predan na upravljanje Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj, 5. kolovoza svečano je proslavljen blagdan Gospe Snježne.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Janko Ćuro, definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene u koncelebraciji sa subratom fra Ilijom Stipićem, predstojnikom samostana i još nekoliko svećenika.

U propovijedi je definitor Ćuro okupljenim vjernicima govorio o pojmu slobode, odnosno kako se sloboda danas stalno upotrebljava više kao privid jer u sebi ne nosi odgovornost, bez čega sloboda nema smisla. Objasnio je i kako nam vjera i Biblija govore kako bez Boga nema slobode, odnosno da pravi istinski život počinje onog trenutka kada se Božja riječ prihvati, što nam je svojim primjerom najbolje pokazala Blažena Djevica Marija. “Bog čovjeka nikad ne prisiljava, on Mariji kao i svakom drugom čovjeku nudi zadaću i opredjeljenje. Kad čovjek ima povjerenje u Boga onda svojim ‘neka mi bude’ otvara širom vrata životu slobode djece Božje, a kad nema čovjek ovu zadaću doživljava kao sputavanje, kao teret“, kazao je propovjednik. Upozorio je i kako najbolje dolazi na kraju svih nastojanja, na kraju svega onoga što možemo sami postići kad s povjerenjem prihvatimo Božji dar i milost, i dopustimo da nas On povede.

Poručio je i kako je vjera strast za nemoguće, te dodao da ne oklijevamo prihvatiti dar koji će nas povesti onda kada ne možemo dalje sami. „Nije to najlakši put nego je smislom najbogatiji. Kad se čovjek prepusti Bogu onda započinje avantura punine života koju nam je Bog namijenio iz svoje čiste ljubavi“. Na kraju je napomenuo i kako se na ovaj dan slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja, ali i da upravo svima onima koji su dali život za Domovinu možemo zahvaliti što danas možemo graditi istinski slobodnu zemlju.

Jutarnju misu u samostanu predvodio je don Mato Karamatić, dekan Konavoskog dekanata i župnik župe sv. Nikole Cavtat. Blagdanu Gospe Snježne prethodila je duhovna priprava kroz slavlje trodnevnice od 2. do 4. kolovoza, koju je predvodio fra Janko Ćuro.

Gospa Snježna zaštitnica je mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i naših krajeva. Samostan i crkvu Gospe Snježne u Cavtatu 20. lipnja Franjevačka provincije Sv. Jeronima predala je na upravljanje Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene.