Početna stranica » Proslava blagdana sv. Klare u Brestovskom

Proslava blagdana sv. Klare u Brestovskom

253 pregleda

Samostan sestara klarisa u Brestovskom kod Kiseljaka proslavio je u nedjelju 11. kolovoza blagdan nebeske zaštitnice svete Klare Asiške. Središnje misno slavlje predvodio je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, u koncelebraciji s provincijalom fra Jozom Marinčićem, župnikom fra Ilijom Jurićem i drugim župnicima i svećenicima ovoga kraja.

Biskup fra Marko se u propovijedi dotaknuo života sv. Klare, samog reda sestara klarisa i njhove važnosti za Bosnu i Hercegovinu. „Više od sedam stoljeća na ovim prostorima djeluju prvi i treći franjevački red. Ono što nam je nedostalo bio je drugi franjevački red te fra Luka Markešić, tadašnji provincijal zajedno sa sestrom Ivanom Šuljić donosi 1988 godine odluku o dolasku klarisa u BiH. Već u lipnju 1989. godine sestra Ivana sa još tri sestre dolazi iz Splita u Brestovsko. Vjerni bosanski puk prigrlio je sestre otvorena srca, a one ih nisu napustile ni u najtežim vremenima. Svojom hrabrošću, molitvom i pouzdanjem u Krista samostan u Brestovskom nisu napustile ni kada je zdanje gorilo. Uvijek s osmijehom na licu, sljedbenice sv. Klare čiji blagdan slavimo 11. kolovoza unutar samostanskih zidova već 30 godina na ovim prostorima u molitvi i tišini šalju poruku o vrijednosti života s Bogom i za čovjeka. Uz molitvu vrijedno rade, obrađujući vrt, pekući hostije, vezući, šivajući”, kazao je biskup Semren podsjećajući na svakodnevnicu sestara svete Klare Asiške.

Trenutno u samostanu svete Klare u Brestovskom živi osam klarisa. Od njih su četiri već položile svečane zavjete, jedna ima privremene, a tri su novakinje. Kako izvještava mrežni portal artinfo.ba, iako žive u strogoj klauzuri i tek u rijetkim prilikama napuštaju samostan na svetkovinu sv. Klare, našle su načina podijeliti radost proslave s brojnim vjernicima kojima su iza samostanski rešetaka podijeli blagoslov i riječi ohrabrenja. „Ovo je nama najradosniji dan u godini i sretne smo što nam je došlo toliko vjernika ali i naše braće svećenika među kojima je biskup fra Marko Semren i naš provincijal fra Jozo“, izjavila je sestra Hijacinta Batinić, predstojnica zajednice sestara klarisa u Brestovskom.

Proslavi patrona nazočio je brojan vjernički narod, a događaj su popratile i brojne medijske kuće. Nakon svetog misnog slavlja narod je zaigrao kolo u izvedbi HKUD-a „Fra Karlo Kujundžić“, a za svećenike, časne sestre i novake upriličen je ručak u samostanskim prostorijama.