Početna stranica » Pronađene nove relikvije svetoga Petra?

Pronađene nove relikvije svetoga Petra?

141 pregleda

Arheolozi će usporediti tek otkrivene relikvije sa zemnim ostacima koji su pronađeni u grobu svetoga Petra.

Nedavno su pronađene relikvije za koje se vjeruje da pripadaju svetomu Petru u rimskoj crkvi Majke Božje u Capelli, distrikt Trastavere, javlja Vatican Insider. Daljnja istraživanja pokazat će pripadaju li ostaci doista Apostolskom prvaku.

Na mjestu gdje je sveti Petar ubijen i pokopan danas stoji bazilika svetoga Petra, u kojoj se danas čuva i časti najveća zbirka njegovih relikvija – ukupno devet kostiju slučajno pronađenih 1931., nakon smrti pape Pija XI. u kripti najveće crkve na svijetu.

Nove relikvije otkrio je radnik koji je pomicao kamenu ploču kod oltara u staroj crkvi u Capelli. Sama crkva je izgrađena 1090. godine, a zbog problema u stabilnosti građevine ona još od 1982. nije u uporabi. Pronađen je spremnik s relikvijama u kojoj su pronađene dvije glinene posudice s imenima svetaca.

Kao olakšica služi kamena ploča, kod ulaza u crkvu, u kojoj su ispisana imena svetaca kojima pripadaju relikvije koje su se čuvale u njoj: Sveti Petar, papa Kornelije i papa Kalikst, mučenici Hipolit, Anastazije, Meliks i Marmenija. Na kamenoj ploči spomenut je i komadić odjeće Blažene Djevice Marije kao relikvija, ali ona ovom prilikom nije pronađena.

Sve pronađene relikvije zapečaćene su i poslane u Generalni vikarijat Rimske biskupije. Uskoro će se pristupiti poređenju nedavno pronađenih relikvija i zemnih ostataka pronađenih u grobu svetoga Petra, na mjestu koje danas krasi bazilika svetoga Petra u Rimu.