Početna stranica » Prirodni dragulj

Prirodni dragulj

150 pregleda

Badab-e Surt nalazi se u provinciji Mazandaran na sjeveru Irana. Mazandaran je jedna od najgušće naseljenih pokrajina u Iranu i ima različite prirodne resurse, pogotovo velike zalihe nafte i prirodnog plina. Zbog svoje ljepote i prirodnih svojstava „Badab-e Surt“ našao je svoje mjesto na UNESCO listi svjetske prirodne baštine

Na sjeveru Irana, 230 km istočno od Teherana, nalazi se spektakularni prirodni dragulj poznat kao Badab-e Surt. Ovdje se može pronaći niz stepenastih terasa od sedre, sedimentne stijene koja se taloženjem karbonatnih minerala otopljenih u vodi formirala tisućama godina.
Terase Badab-e Surta dva su odvojena izvora vode sa različitim prirodnim svojstvima, smješteni na nadmorskoj visini od 1840 metara. Na prvom izvoru izvire veoma slana voda koja se nakuplja u malenom prirodnom bazenu. Smatra se da voda ovog izvora ima ljekovita svojstva i da pomaže u liječenju reumatskih oboljenja i nekih vrsta bolesti kože. Na drugom izvoru izvire voda kiselog okusa, a zbog velike koncentracije željeznog oksida na izvoru stijene su narančaste.

Iran nije jedina država sa ovakvim stepenastim terasama, međutim, za razliku od većine terasa koje su uglavnom bijele i plave, terase Badab-e Surta su zbog prisutnosti velike količine željeznog oksida svijetlo narančaste i crvene.
Sjeverno od izvora raste gusta borova šuma, krajolikom na istoku dominira nisko rastinje i žbunje, a na zapadu se mogu vidjeti brojni kamenolomi.