Početna stranica » Pripravljamo put

Pripravljamo put

140 pregleda

Što prije se treba umiti hladnom vodom i presvući u odjeću za šetnju, rad, tjelovježbu. Šteta je biti u pidžami do ručka. Zaista je šteta i veliki gubitak toga dragocjenog vremena

Ivanjska noć je poput portala u neku drugu i drukčiju vremensku dimenziju. Nakon prve polovine godine, podigne se sunce, zasja najjače i najduže što može, počisti i očisti sve kamo uspiju doprijeti njegove zrake. Prilika je to za poravnati staze i pripraviti put, ponovno započeti. Inspiracija.

Zapravo, svaki je dan poput nove šanse za učiniti nešto dobro, bolje ili najbolje. Vrijedi pokušati jer se i pokušaji broje. Pa ma kako god izgledali beznačajni, jako su važni. Oni znače ne odustajanje, volju, vjeru, nadu, snagu, iskustvo. Pokušaji postaju sjećanja, možda čak i više od uspjeha ili neuspjeha. Taman i ako prva polovina godine izgleda kao potpuni promašaj, dolazi druga velika šansa za popravak i ostvarenje cilja. Istina je da se iz grešaka doista uči, ma kako to bolno i teško bilo. Kad bi se samo moglo sabrati sve to znanje i iskustvo i krenuti iz početka. Koliko se samo puta poželi „one godine, a ovu pamet”. No, što je, tu je. Godine su tu koje jesu, „pamet” je ta koja je. I stvarno bi konačno trebalo upotrijebiti sve to što se prikupilo i nastaviti koračati u ljeto i jesen sve do zime i finalne proslave života i Ljubavi. Zato svakako treba povremeno stresti prašinu sa svojih staza, sabrati se i ponovno poći ususret Gospodinu, još većim trudom ponavljati dobra djela, koja jedina ostaju kao uspomena na nečiji život. Tko želi dugo živjeti i ostati u sjećanju, nema mu druge.

Vrijedi se potruditi

Puno se toga nauči u tih nekoliko godina života. Ne smije se dopustiti da to znanje ostane samo teorija, već ga treba svakodnevno pretvarati u praksu i oživotvoriti.

Za to je potreban pravi trening, koji podrazumijeva disciplinu, predanost, poniznost i strpljenje. Svaka snaga se silom stječe, mišići jačaju, a savršenstvo postiže samo upornim ponavljanjem do ostvarenja automatizma. Tek tada se može početi oblikovati i dodavati kreativne nadgradnje. Na primjer, tek kada naučimo slova, možemo slagati riječi, a tek kada savladamo tehniku čitanja, možemo razumjeti i komplicirane tekstove. Tako je i s govorom i jezicima. Samo jedna naučena riječ na dan, za godinu dana tri stotine naučenih riječi omogućuje obično, svakodnevno sporazumijevanje na nekom jeziku. Doista se vrijedi potruditi. Slično je i sa oblikovanjem tijela. Kod većine ljudi, veliki zdravstveni problemi nestali bi kada bi bilo samo malo volje i poticaja za učiniti dan smislenim i doista iskorištenim.

A što ako je današnji dan baš taj zadnji dan u mom životu? Isto kao i da je prvi. Treba ustati rano, sa zrakama ljetnoga sunca. Šteta je dugo spavati, ma koliko to bilo ugodno… (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]