Početna stranica » Prijatelj Centra Otac Vjeko

Prijatelj Centra Otac Vjeko

152 pregleda

Kako postati Prijatelj Centra Otac Vjeko? Što se u Kivumu izgradilo, a što se još planira? Kako i Vi možete pomoći najmlađima u Africi? Pročitajte u pismu koje poslao fra Ivica Perić, franjevac Bosne Srebrene koji je trenutno župnik župe Kivumuu u Ruandi.

Dragi prijatelji, pozdravljam vas iz našeg Kivumua! 

Kao i uvijek, kod nas se radi punom parom. Puno se toga izgradilo i još uvijek se gradi. Kao što već znate, u okviru Centra Otac Vjeko trenutno se nalazi vrtić s tri grupe, osnovna škola te dvije srednje škole. Zahvaljujući vašim donacijama, uz srednju Tehničku školu, koju smo izgradili i opremili tako da je postala uzor među srednjim školama u Ruandi, napravili smo još puno toga.  Tu su nova školska kuhinja i blagovaonica u kojoj odjednom može jesti 650 učenika, izgradili smo veliki svinjac i kupili svinje kako bi naša djeca ponekad mogla pojesti i mesni obrok. Izgradili smo i opremili učenički dom za djevojke, kapaciteta 240 ležajeva, a trenutno gradimo isti toliki za momke. U domu su smješteni učenici koji nisu iz Kivumua, a nemaju mogućnost putovati u školu. Dom je smješten uz školu, a na raspolaganju ima kupaonicu i spavaonice, dok se obroci poslužuju u školskoj blagovaonici, a škola je otvorena i na raspolaganju do 21 sat. Kada nastava završi u 17 sati, korisnici doma mogu koristiti učionice za učenje, za svoje aktivnosti poput pjevanja ili glume, a na raspolaganju im je i velika školska knjižnica.

Djeca koja idu u vrtić imaju program od 8 do 12, dok u 10 sati imaju doručak – toplu kašu. Oni učenici koji dolaze samo na nastavu, u školi imaju pravo na jedan topli obrok – ručak, dok oni koji su smješteni u domu, imaju tri obroka dnevno. Tako da svaki dan kuhamo oko 1500 obroka. Svaki dan! Osigurana im je i pitka voda. Uz školu smo izgradili i veliko košarkaško igralište kako bi se djeca mogla rekreirati nakon nastave. Nakon što izgradimo i opremimo dom za momke, želja nam je pokušati iznaći sredstva za školsku sportsku dvoranu. Bila bi to tek druga sportska dvorana u cijeloj Ruandi. Samo je jedna trenutno i to u glavnom gradu Kigaliju. Ako imate dobre preporuke i kontakte s ljudima koji bi nam mogli biti od pomoći, bio bih vam itekako zahvalan. Također, želim vas izvijestiti kako smo prošle godine pokrenuli i projekt Prijatelj Centra Otac Vjeko. U projektu mogu sudjelovati svi koji uplate minimalnu godišnju donaciju od 750 kuna, 100 eura ili 200 KM. Uplatitelj bi tom donacijom pokrio dio troškova obrazovanja i svakodnevni topli obrok jednog od učenika Centra Otac Vjeko te tako simbolično postao Prijatelj Centra.

Prijateljima Centra tri puta godišnje šaljem pisma s novostima, a uz moje pismo stiže im i pismo naših učenika koji opisuju kako im je u školi. Važno je znati da Prijatelji Centra Otac Vjeko mogu pomagati i mjesečnim uplatama, ne mora biti uplata za cijelu godinu odjednom. Sami birate dinamiku uplate tijekom godine. Nemate višegodišnju obvezu plaćanja, nego svake godine odlučujete ponovo želite li i dalje biti Prijatelji Centra.
Prijatelj Centra Otac Vjeko možete postati bilo kada u godini i možete živjeti bilo gdje u svijetu!
Pisma se šalju svaka četiri mjeseca i kada god da postanete Prijatelj Centra, svakako ćete u sljedećih godinu dana dobiti pisma. Zainteresirani se mogu javiti na  email: [email protected]

Hvala vam u ime naše djece! Mir i dobro.

Vaš fra Ivica