Početna stranica » Preventiva: Kako mjeriti krvni tlak

Preventiva: Kako mjeriti krvni tlak

194 pregleda

Ne treba čekati tegobe da bise učinila kontrola krvnoga tlaka. Svim odraslim osobama preporučuje se da povremeno provjere krvni tlak iako nemaju tegobe. Ako više od tri mjerenja u različitim razdobljima pokaže povišene vrijednosti krvnoga tlaka, postoji sumnja na hipertenziju pa treba provesti dodatne pretrage i liječenje. Korisno je da svaka obitelj ima tlakomjer kako bi se kontrola mogla provesti kod kuće.

Prije mjerenja krvnoga tlaka osoba bi se trebala odmoriti najmanje pet minuta te barem pola sata prije mjerenja ne pušiti, ne piti kavu ni alkohol. Širina remena na tlakomjeru trebala bi biti 2/3 dužine od lakta do ramena, a dužina treba obujmiti 80 % nadlaktice, jer u protivnom mogu ispasti lažno visoke vrijednosti. Potrebno je smjestiti se u udoban položaj i ruku položiti na tvrdu podlogu i držati je u razini srca (pročitati upute koje su priložene uz tlakomjer).

Za vrijeme mjerenja treba biti miran i ne govoriti. Normalna vrijednost krvnoga tlaka je oko 120/80, a granična kada je sistolički tlak između 130 i 139, a dijastolički između 85 i 89. Dijagnoza hipertenzije postavlja se kad je krvni tlak viši od 140/90 mmHg u mirovanju, kroz dulje vrijeme. Sve vrijednosti iznad toga pripadaju u teže stupnjeve hipertenzije, odnosno povišenoga krvnog tlaka.