Početna stranica » Preminuo tek zaređeni svećenik iz Poljske vlč. Los, FDP

Preminuo tek zaređeni svećenik iz Poljske vlč. Los, FDP

122 pregleda

Kad je 24. svibnja u svojoj bolničkoj sobi zaređen za svećenika, vlč. Los znao je da njegov ovozemaljski život neće trajati dugo. Mladomisnik je 17. lipnja preminuo s teškim oboljenjem.

Nedavno je u jednoj varšavskoj bolnici za svećenika zaređen vlč. Michal Los, FDP, član redovničke zajednice Sinova Božanske providnosti. Nakon što mu je dijagnosticiran tumor u završnom stadiju, zbog čega je iščekivao smrtni ishod bolesti, za svećenika i đakona zaređen je tijekom mise održane u njegovoj bolničkoj sobi. Zaredio ga je 24. svibnja mons. Marek Solarczyk iz biskupije Varšava-Praga, na čijem je čelu do 2017. godine bio nadbiskup mons. Henryk Hoser.

Dijagnoza uznapredovaloga stadija tumora došla je tijekom mjeseca travnja ove godine, nakon čega je bio hospitaliziran. Stoga su se njegova subraća iz redovničke zajednice potrudili da bude zaređen prije nego ga zadesi smrt. Papa Franjo dao mu je dispenzu od redovitih vremenskih ograničenja kad je u pitanju pripuštanje svećeničkom ređenju. Sveti Otac poslao je tako pismo generalu redovničke zajednice Sinova Božanske providnosti vlč. Tarcisiju Vieiri u kojemu je dopustio ređenje. Dan prije samoga ređenja vlč. Los položio je vječne zavjete u svojoj redovničkoj zajednici.

Dana 25. svibnja slavio je prvu svetu misu u svojoj bolničkoj sobi. Ležao je u bolničkom krevetu, baš kao i na dan ređenja. Istoga dana na društvenim mrežama objavio je dirljiv video-snimak na kojemu izražava zahvalu svima koji su molili za njega te ih je zamolio da i dalje za njega mole.

Vlč. Michal Los, FDP, preminuo je u jutarnjim satima 17. lipnja. Objavila je to uprava njegove redovničke družbe. „Vjerujemo da je susreo Uskrsloga Krista, kome je tako jako htio služiti kao svećenik. Hvala vam za sve vaše molitve i potporu”, stajalo je u službenom priopćenju.