Početna stranica » Preminuo Jean Vanier, utemeljitelj zajednice “Arka” ili “Korablja”

Preminuo Jean Vanier, utemeljitelj zajednice “Arka” ili “Korablja”

184 pregleda

Jean Vanier, utemeljitelj kršćanskih zajednica „Arka“ ili „Korablja“, u kojima zajedno sužive ljudi s duševnim poteškoćama i psihički zdrave osobe, umro je u starosti od 90 godina. Objavio je to središnji ured ove organizacije. Prema tom izvještaju, Vanier je umro u noći s ponedjeljak 6. svibnja na utorak 7. svibnja u Parizu, u krugu njemu bliskih osoba nakon što mu je tijelo bilo oslabljeno od oboljenja raka.

Vanier je rođen 10. rujna 1928. u Ženevi, a svojevremeno je bio je časnik u kanadskoj mornarici. Prvu zajednicu udruge Korablja osnovao je 1964. godine u jednom selu sjeverno od Pariza. Vanier je 1971. godine osnovao također svjetski ekumenski pokret „Vjera i svjetlo“.

Danas u svijetu postoji oko 150 zajednica Korablja s ukupno 5000 članova u 35 zemalja. U Hrvatskoj postoji jedna takva zajednica, koja se opisuje kao zajednicu osoba sa i bez intelektualnih teškoća. Djeluje u istočnom dijelu Zagreba, a povezana je s drugim međunarodnim zajednicama u federaciju „L’Arche Internationale“. U ovom dijelu Europe djelatna je još zajednica Korablje u Sloveniji. Trenutno postoje određeni napori da se barem po jedna zajednica otvori i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Papa Franjo doznao je o smrti Jeana Vaniera tijekom svoga posjeta Bugarskoj i Makedoniji. Kako je prenio glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti u Skopju, Papa je molio za pokojnoga Vaniera i zajednice Korablje.

Za više informacija o ovoj zajednici posjetite hrvatsku mrežnu stranicu https://www.korablja-arka.hr/ ili facebook fan page https://www.facebook.com/arka.korablja/

Godine 2015. godine katolički teolog i humanitarac Vanier primio je nagradu „Templeton“ za svoje zasluge oko čovječnosti. Ova nagrada, uz koju ide i novčani iznos od oko 1,5 milijun Eura nagradnoga fonda, smatra se jednom od najviših nagrada na području religija i duhovnosti. Ranije su dobitnici te nagrade bili Dalai Lama (2012.), južnoafrički biskup Desmon Tutu (2013.) i Majka Terezija (1973.). Godine 2016. primio je i počast Francuske počasne legije po rukama tadašnjega francuskog premijera Manuela Vallsa.

Jean Vanier svoje je posljednje godine života proveo na imanju prve zajednice Korablja u mjestu Trosly-Breuil, oko 75 kilometara sjeverno od Pariza. U listopadu 2017. godine preživio je srčani udar i operaciju. Ranije je u jednom intervjuu Vanier rekao kako osobe s invaliditetom, naročito intelektualnom, imaju što ponuditi i reći ovom svijetu. „Čim stupimo u odnos s osobama koje imaju duševne teškoće, započinjemo vlastitu promjenu”, rekao je drugom prilikom pokojni Jean Vanier.