Početna stranica » Predstavljena knjiga „Pedagoške mrvice”

Predstavljena knjiga „Pedagoške mrvice”

154 pregleda

U četvrtak, 15. studenoga 2018. godine u multimedijalnoj dvorani Franjevačkog samostana Uzvišenja sv. Križa upriličeno je predstavljanje knjige „Pedagoške mrvice” autorice prof. dr. Snježane Šušnjara. Organizator predstavljanja je Franjevački medijski centar Svjetlo riječi u Sarajevu.

Večer je pjesmom „Adoramus Te Christe” kompozitora Giovannija Battiste Martinija otvorio Zbor bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu pod ravnanjem fra Emanuela Josića. Potom je uslijedilo predstavljanje knjige.

Prisutnima se prvi obratio ravnatelj Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi i glavni urednik revije Svjetlo riječi te definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Janko Ćuro. Fra Janko je najprije sve prisutne upoznao s djelatnošću medijskoga centra, a potom i objasnio kako je knjiga „Pedagoške mrvice” plod višegodišnje suradnje između njezine autorice i Svjetla riječi: „Ono što profesorica samozatajno naziva mrvicama su, zapravo, njezini članci objavljivani kroz nešto više od tri godine u reviji Svjetlo riječi, a sada objedinjeni u knjigu. Zbog praktičnog i aktualnog sadržaja ove knjige, dobro je i korisno uvijek je imati pri ruci, pa je već postala odgojni i savjetodavni priručnik u područjima imanentnim svakom čovjeku: obitelj, škola i društvo. “ Potom je ukazao i na posebnost ovoga djela naglasivši kako ono ne gradi svoju vrijednost samo na broju fusnota nego u autentičnom pristupu čovjeku u njegovoj svakodnevnoj borbi za komadić razumijevanja, savjeta i upute u današnjem životu. „Vjerujem da profesorici nije bilo lako pisati stručne članke koji istovremeno trebaju biti razumljivi i čitljivi vrlo širokom krugu naših čitatelja. Međutim, to je dodatna vrijednost ove knjige u kojoj čitatelj, bilo kojega obrazovnoga backgroudna, vrlo brzo prepozna njezin osoban, brižan i analitički pristup širokom spektru odgojno-obrazovnih tema”, rekao je fra Janko. „Iz naslova članaka profesorice Šušnjara vidljivo kako se ona ne ustručava pisati niti o jednoj temi i svakoj prilazi stručnom analizom kako bi čitatelja ne samo izvela (educirala), nego ga i inspirirala za rad na vlastitoj osobnosti za opće dobro društva”, zaključio je fra Janko zahvalivši autorici za suradnju u reviji Svjetlo riječi.

Nakon fra Janka okupljenoj publici riječima o knjizi „Pedagoške mrvice” obratila se i dr. Jasna Per Kožnjak koja je za ovu prigodu došla iz Virovitice. Dr. Per Kožnjak je po zanimanju psihologinja, a vrši službu predsjednice Društva psihologa virovitičko-podravske županije, te je voditeljica privatne psihološke prakse „Putokaz” u Virovitici. Dr. Per Kožnjak istaknula je kako knjiga profesorice Šušnjara nije pisana kao udžbenik nego je raznovrsno koncipirana tako da čovjeka potiče na razmišljanje. „Knjiga govori o odgoju djece, disciplini, komunikaciji roditelja s djecom, inkluziji u društvu i školi. Autorica se, da bi obrazložila svoj kritički stav naspram današnjih propusta u odgoju, vraća u prošlost i pred nas stavlja upute ranijih pedagoga, njihove ideje, doživljaje obitelji, škole i društva. Sve sadržaje, ideje, primjere, natuknice, mudre misli čuvenih pojedinaca prepoznajemo u svom iskustvenom doživljaju. Ovako koncipirana knjiga potiče nas da se prisjetimo vlastitih postupaka prema drugima ili drugih prema nama. Zato impresionira sadržaj i opseg ovog poučnog štiva, uz stalno prisutan osjećaj topline i osobnog angažmana autorice”, istaknula je dr. Per Kožnjak. Na kraju svoga obraćanja je knjigu „Pedagoške mrvice” preporučila kao dio opreme svakog obiteljskog doma, zbornice, knjižnice i čitaonica, osobnih i obiteljskih kutaka.

Uslijedio je predah uz pjesmu „Čarna goro” kompozitora Milana Prebande koju su otpjevali mladi franjevački bogoslovi nakon kojih je riječ preuzela dr. Sandra Bjelan-Guska, docentica pedagoških nauka na odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Doc. dr. Sandra je naglasila kako teme kojima se autorica u knjizi obraća čitateljima ukazuju na njenu ljudsku i nastavničku raznoliku zainteresiranost i njenu uronjenost u stvarnost koja, kada čitate ovu knjigu, na trenutke zaustavlja, propituje, opisuje, uspoređuje, reflektira, pa i kritizira te kao dobri roditelj nerijetko opominje. „Autorica prof. Šušnjara svoja promišljanja stavlja u specifični kontekst bosanskohercegovčkog društva što njenim tekstovima daje autentičnost. Kao temeljni kontekst uzima bosanskohercegovačku obitelj koja je nerijetko poljuljana u osobnim i društvenim vrijednostima, ranjena ne tako davnim ratnim događanjima i vrlo često zbunjena pred suvremenim društvenim fenomenima i odgojnim izazovima.” Potom je prisutne potaknula na čitanje ovoga djela jer: „Autorica u njemu piše o djeci, učenicima, braku, obitelji, roditeljima, društvenim zbivanjima i posljedicama koje ona ostavljaju na današnju djecu.

Na kraju se prisutnima obratila i sama autorica, prof. dr. Snježana Šušnjara. Izrazivši radost zbog ovoga svečanoga događaja, objasnila je kako je, zapravo, došlo do suradnje sa Svjetlom riječi i izdavanja knjige. „Kada mi je fra Janko predložio da skupimo sve članke i objavimo knjigu, shvatila sam da bi ona bila korisna mojim studentima i radnim kolegama pa sam odlučila postojeće tekstove doraditi i knjigu učiniti akademski prihvatljivom”, rekla je profesorica Šušnjara, te objasnila kako je knjiga dobila naziv „Pedagoške mrvice”: Knjiga je dobila naziv po rubrici iz Školskog vjesnika koju sam čitala dok sam istraživala razdoblje Austro-Ugarske i primjenu pedagoških pristupa toga razdoblja. A što su drugo mrvice ako ne dijelovi jedne cjeline kojoj težimo, ali do koje teško dolazimo jer nam izmiče i jer se stalno razvija, kao što je pedagogija kojoj smo posvetile svoje živote i koja nam je neiscrpni izazov u stalnim stremljenjima u našem nastavničkom pozivu.”  U tom je duhu zahvalila recenzenticama knjige: prof. dr. Lejli Kafedžić i doc. dr. Sandri Bjelan Guska, dr. Jasni per Kožnjak koja je napisala predgovor knjizi, te Uredništvu Svjetla riječi na suradnji i izdavanju „Pedagoških mrvica.” Svoje je izlaganje završila geslom Svjetla riječi: „Širimo svjetlo! Jedino tako nećemo tapkati u mraku i susretat ćemo jedni druge sa svim našim vrlinama i slabostima. Ali to nas ne smije spriječiti da budemo svjetionici i pronositelji dobre vijesti.”

Predstavljanje je završeno pjesmom „Panis angelicus” kompozitora Claudia Casciolinija, a otpjevali su je franjevački bogoslovi nakon čega je uslijedilo druženje u predvorju samostana.

Jean Jacques Rousseau je svojevremeno rekao: „Odgoj je važniji od obrazovanja. Odgajati… ni suca, ni vojnika, nego čovjeka.” A na tom putu odgajanja knjiga „Pedagoške mrvice” izvrstan je priručnik kako za obitelj i djecu, tako i za cjelokupno društvo.