Početna stranica » Predstavljanje knjige Luka Paljetka i fra Ivana Kramara

Predstavljanje knjige Luka Paljetka i fra Ivana Kramara

181 pregleda

U multimedijalnoj dvorani Franjevačkog studentskog centra u Sarajevu, u četvrtak 3. ožujka, upriličeno je predstavljanje knjige Dvoglasje za samoću autora Luka Paljetka i fra Ivana Kramara. Knjiga je objavljena u izdanju Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi koji je organizirao i ovaj događaj.

Posjetitelje je ponajprije pozdravila voditeljica programa Anamarija Ćuro, koja je svim posjetiteljima zaželjela riječi dobrodošlice te ukratko predstavila autore knjige.

Od predavača prvi je nastupio fra Ivan Kramar koji je prije svoga govora posjetitelje oduševio recitacijom pjesme Smrznuta duša. U svom govoru fra Ivan je rekao: „Dugogodišnje prijateljstvo s akademikom Lukom Paljetkom i te samoće koje proživljavamo i jedan i drugi… jednostavno smo se usudili, pa da vidimo što god bude, te samoće usporediti. One su rodile nešto, je li to nešto dobro ili nije dobro, na vama je da prosudite. No, samoća može biti prokletstvo… ali isto tako može biti i blagoslov. Ovisi o nama, na koji način čitamo njezine znakove.”

Potom se prisutnima obratio Valerijan Žujo, književnik, istraživač povijesti Sarajeva i leksikograf. Na početku svoga obraćanja rekao je kako su mu zanimljivi mjesto i društvo u kojem su se okupili – u kući franjevaca, dok za stolom sjede dva fratra i dva akademika. Dodao je kako su tu ponajprije dva pjesnika, autori zbirke pjesama Dvoglasje za samoću oko koje su se na ovom svečanom događaju i okupili. „U knjizi su kao u čamcu. Čamac je jedan a veslača su dvojica” kazao je gospodin Valerijan te pjesnički nastavio opisivati život i djelo oba autora.

Nakon glazbene točke, prisutnima se obratio akademik Luko Paljetak koji je svoje obraćanje započeo recitacijom pjesama Navike ptica i Tijesto, nakon čega je izrekao svoj govor. Ponajprije je pjesnički izrazio „svoju duboku unutarnju ozarenost” što je, zajedno s fra Ivanom, mogao izreći svoje stihove svim posjetiteljima, i to u Sarajevu. Između ostalog, akademik Luko je rekao: „Knjigu koju smo napravili, napravili smo intencionalno, s namjerom da kroz pjesme koje nismo potpisivali svatko pronađe suprožimanja dvaju svjetova u kojima samoća jest samo onaj inicijalni mali kamičak bačen u bistru vodu velikog rječnika svijeta. Iz njega smo izmamili sve ove stihove, doveli ih u vezu i napravili sebe sudionikom one vječne dugotrajne neprekinute i neprekidive pjesme svijeta koja je uvijek dar.”

Akademik Luko Paljetak i fra Ivan Kramar su kasnije u programu imali priliku izrecitirati još nekoliko pjesama iz svoje knjige Dvoglasje za samoću, a recitacije je sviranjem na gitari pratio fra Silvio Zlatarević.

Prisutnima su se obratili i fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu te fra Janko Ćuro, ravnatelj Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi i izdavač knjige.

Program predstavljanja knjige Dvoglasje za samoću glazbeno su upotpunili oktet Magnificat pod ravnanjem maestra fra Emanuela Josića te sopranistica Hana Salihović uz klavirsku pratnju Zerine Šabotić.

Svoj primjerak knjige Dvoglasje za samoću možete poručiti pozivom na broj telefona 033 726 200; e-mailom na adresu [email protected]; ili nas posjetite u knjižarama u Vitezu i Livnu te na adresi Zagrebačka 18 u Sarajevu.