Početna stranica » Potresi u Hrvatskoj

Potresi u Hrvatskoj

148 pregleda

Prošla godina, osim što je skoro cijela obilježena pandemijom koronavirusa, za Hrvatsku će ostati upamćena i po dva razorna potresa koja su je pogodila. Sve je počelo u ožujku prošle godine, s epidemijom koronavirusa, kada je 22. ožujka u jutarnjim satima Zagreb pogodio potres jačine 5,5 prema Richteru koji je iza sebe ostavio oštećenja na velikom broju objekata.

Sljedeći jak potres u Hrvatskoj dogodio se 1. studenoga kada se zatreslo zadarsko područje potresom magnitude 4,7 stupnjeva s epicentrom u blizini Posedarja. Nastavilo se s potresom na području Siska, Petrinje i Gline koji se dogodio 28. prosinca u 6:28 sati koji je bio magnitude 5 stupnjeva po Richteru što ga svrstava u red snažnih razornih potresa. Epicentar mu je bio 5 km jugozapadno od Petrinje, a dubina oko 10 km. Nedugo potom na istom području su uslijedila još dva snažna potresa snage 4,7 i 4,1 stupnjeva.

Nažalost, posljedice potresa vidljive su ne samo na oštećenim objektima, nego i u vidu ljudskih žrtava, žalosti i straha pred neizvjesnošću. U ovim teškim vremenima i iznenadnim situacijama smo više nego ikada jedni drugima upućeni i potrebni, a naš je narod toga itekako svjestan i djelatan na tom polju, te su akcije pomoći najugroženijima odmah započele. Povijest svjedoči kako se na ovim prostorima stalno i neumorno izgrađivalo i nakon svakih nesreća ponovno obnavljalo zahvaljujući upornosti, žilavosti, ali i prkosu žitelja koji ne gase vjeru i nadu živeći nesalomljivim duhom. Neupitno je da će i ovoga puta, uz Božju pomoć, sve biti ponovno obnovljeno na radost ovoga puka.