Početna stranica » Blagoslovljen Gospin kip u crkvi u Wollongongu

Blagoslovljen Gospin kip u crkvi u Wollongongu

413 pregleda

‘Rajska Djevo, kraljice Hrvata, naša majko, naša zoro zlata…’

U teškim životnim trenucima njezino ime zazovu i oni koji u Boga ne vjeruju, a mnogi kažu da se ‘naježe’ svaki put kada je čuju ili zapjevaju

 

Marija. Drugo ime za majku. Simbol bezuvjetne ljubavi, ljepote, čistoće, dobrote … Majka Božja. Gospa. Djevica Marija. Kraljica mira. Rajska djeva. Gospa lurdska, fatimska,  karmelska, međugorska, sinjska, bistrička… Kada bismo krenuli od svetišta do svetišta, od kapelice do kapelice posvećene najdražoj svetici, putovanje bi trajalo dugo, čak i Hrvatskom, kamoli diljem svijeta, gdje vjernici na različite kreativne načine izražavaju svoju ljubav i zahvalnost Isusovoj majci. Nemoguće je nabrojiti sva imena kojima se kroz povijest časti Majka Božja. U teškim životnim trenucima njezino ime zazovu i oni koji u Boga ne vjeruju. A oni koji vjeruju jedno od najsigurnijih duhovnih utočišta pronalaze u omiljenoj molitvi: Zdravo Marijo! Ave Maria.

Hrvatski je vjernici doživljavaju kao kraljicu Hrvata, što je i naziv jedne od najpopularnijih duhovnih pjesama kod nas. Mnogi kažu da se „naježe” svaki put kada je čuju ili zapjevaju. Za Marijino ime vežu se mnoga čudesa. Nemoguće ih je sve nabrojati. Od čudesnih ozdravljenja do čudesnih izbavljenja. Nisu rijetki primjeri kada su u ruševinama, koje su za sobom  ostavljali ratovi, požari i razne druge nepogode, ostali netaknuti kipovi i slike Majke Božje.

U vrijeme velike svjetske izbjegličke krize i potresnih prizora iz izbjegličkih kampova nemoguće je ne prisjetiti se Svete obitelji Marije, Josipa i maloga Isusa i činjenice da su i oni bili izbjeglice svaki put kada ih povrijedimo, bilo predrasudama ili nečim još gorim, povrijedili smo samoga Boga. Jer Bog je ljubav. A onaj bližnji kojeg trebamo voljeti kao sami sebe jest upravo onaj tko je u nevolji. Majka Božja simbol je takve vrste ljubavi. Njezin lik oduvijek je velika inspiracija umjetnicima. Zahvaljujući njima i vidjelicama možemo vizualiziratki kako izgleda. I ako je svaki  umjetnik doživljava na svoj način. Kao i svaki vjernik. Ono što je zajedničko svima, neovisno o fizičkim karakteristikama, jest blagi osmijeh. Osmijeh majke. Ljubavi koja grije unatoč raznim poledicama koje život donese gotovo svakom čovjeku. I ma koliko godina imali, dvije ili sto dvije, uvijek ste pred njom dijete. Voljeno, zaštićeno, željeno, lijepo i dobro…

Jedan je Gospin kip, koji je naručen prošle godine, stigao u hrvatsku crkvu koja je posvećena upravo Mariji i koja nosi naziv „Marija kraljica Hrvata” u Wollongongu. Kip je postavljen u Gospinu špilju, a fra Ivo  Tadić, voditelj ove hrvatske katoličke misije u Australiji, blagoslovio ga je za vrijeme nedjeljne svete mise, 24. siječnja 2021.

Ovom kipu je posvećena i jedan molitva:

Molitva „Kraljici Hrvata”

Kraljice Hrvata, kao što si posjetila rodicu Elizabetu, tako posjeti i naše domove te nam u ovom vremenu nesigurnosti i velike zabrinutosti donesi svoju utjehu. Povjeravamo ti bolesne i njihove obitelji, djecu i mlade, starije i one koji pate ili su usamljeni. Primi u svoje naručje pokojne i utješi njihove obitelji. Budi od pomoći liječnicima, medicinskom osoblju i svima koji rade za opće dobro. Pomozi nam da naše zadaće obavljamo odgovorno, u duhu bratstva i solidarnosti. Oslobodi nas od pandemije koja nas pogađa, kako bismo se mogli vratiti našim uobičajenim poslovima i s nadom gledati u budućnost, zahvaljujući ti obnovljena srca. O Marijo, otkloni od nas svako zlo i podari nam radost Evanđelja, kako bi se u Duhu Svetom raspirila naša vjera, oživjela nada i osnažila ljubav. Primi, Kraljice, našu molitvu.

S.F.