Početna stranica » Posjet bratstava OFS travničkog kraja župi sv. Ilije u Zenici

Posjet bratstava OFS travničkog kraja župi sv. Ilije u Zenici

520 pregleda

Župu sv. Ilije u Zenici, dana 20. 2. 2024. godine, pohodili su članovi Franjevačkog svjetovnog reda (mjesna bratstva Bučići, Busovača, Brajkovići, Dolac, Guča Gora, Nova Bila, Novi Travnik i Vitez) s duhovnim asistentima

Susret je započeo molitvom krunice i pobožnosti svetom Anti, a prisutni su imali i mogućnost sakramenta ispovijedi. 

U 18:00 sati započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio zenički župnik fra Marko Kepić, a koncelebrirali su fra Pero Vrebac, duhovni asistent MB Guča Gora, fra Stjepan Antolović, duhovni asistent MB Busovača i fra Drago Pranješ, duhovni asistent MB Bučići, a slavlje je svojom pjesmom uzveličao župni zbor.

Nakon toga je, župnik fra Marko Kepić održao kratko predavanje o dolasku franjevaca na područje Zenice, o župi i samoj crkvi čiji je oltar stariji i od same crkve koja je proglašena Nacionalnim spomenikom. Ratna zbivanja utjecala su i na ovu župu i župljane koji su u velikom broju odselili. Nekada je ova župa brojala  400 trećoredaca, zapisano u maticama. Danas je potrebno obnoviti i oživiti to bratstvo. Fra Marko je također naglasio i važnost franjevačke duhovnosti i svega onoga što je sv. Franjo govorio i živio.

Prisutnima se obratila i sestra Mirjana Biljaka, koordinatorica travničkih zavičajnih susreta, koja je ukratko predstavila život i rad FSR-a te govorila o plodovima koje donosi bratsko zajedništvo, kako za osobni život pojedinca tako i za život župne zajednice.

Nakon predavanja i zajedničkog fotografiranja, slijedilo je bratsko druženje – agape. 

(Sestra Gordana Ljubos, MB OFS Busovača)