Početna stranica » Ponovno izloženo očuvano srce sv. Lovre O’Toolea

Ponovno izloženo očuvano srce sv. Lovre O’Toolea

126 pregleda

Relikvija srca sv. Lovre O'Toolea ukradena je iz katedrale Kristove Crkve u Dublinu prije šest godina.

Očuvano srce patrona irskoga glavnog grada Dublina, sv. Lovre O’Toolea ponovno je pronađeno gotovo šest godina nakon što je ukradeno iz katedrale Kristove Crkve. Relikviju koja se u narodu častila oko 800 godina ponovno je pronašla policija u najvećemu dublinskom parku Pheonix. Sam pronalazak zapravo je rezultat dugogodišnjega policijskog istraživanja.

Glasnogovornik policije ranije je izjavio kako je u tijeku bila istraga te da je relikvija ponovno pronađena. Srce je pronađeno neoštećeno i nedugo poslije vraćeno u crkvu. Svečanost ponovnoga izlaganja relikvije u katedrali Kristove Crkve 26. travnja predvodio je anglikanski nadbiksup Dublina.

Sv. Lovro O’Toole imenovan je nadbiskupom Dublina godine 1162., tijekom pontifikata pape Aleksandra III. U vrijeme reformacije engleski kraj Henrik VIII. preuredio je katedralu u Dublinu u crkvu irske provincije Anglikanske Crkve. Katoličanstvo je tad bilo zabranjeno zakonom i širom zemlje progonjeni su katolici.

Kad su u 19. stoljeću doneseni novi zakoni o ponovnom priznavanju Katoličke Crkve i njezinih pripadnika, relikvija očuvanoga srca sv. Lovre O’Toolea nije vraćena katoličkoj zajednici, iako je ranije to bio predmet čašćenja katoličkih vjernika.

Anglikanski nadbiskup Dublin Michale Jackson izjavio je prilikom vraćanja relikvije kako je ona od velikoga značaja za narod irskoga glavnog grada. „Izražavamo duboku zahvalnost i srdačno priznanje svima koji su neumorno radili na osvjetljavanju slučaja kako bi današnji dan ponovnoga izlaganja relikvije bio uopće moguć”, izjavio je nadbiskup Jackson, posebno ističući zasluge irske policije.

Glasnogovornik katedrale Kristove Crkve izjavio je kako će u ondje od sad biti uređen odgovarajući prostor u kojemu će hodočasnici moći častiti sjećanje na nebeskoga zaštitnika Dublina. Sveti Lovro O’Toole u 12. stoljeću imao je zahtjevan zadatak. Naime, već je u to vrijeme među vjernicima Irske postojala težnja za reformacijom. Umro je 1180. godine, a već 1225. svetim ga je proglasio papa Honorije III., u vrijeme dok je sveti Franjo još koračao Zemljom.