Početna stranica » Položen kamen temeljac za crkvu u Istanbulu

Položen kamen temeljac za crkvu u Istanbulu

128 pregleda

U metropoli Istanbulu, u kojemu živi oko 17.000 kršćana Sirijske pravoslavne Crkve, početkom kolovoza položen je kamen temeljac za novu crkvu ove kršćanske zajednice. To je prva crkvena građevina ove zajednice izgrađena nakon 1923. godine, otkako je dakle utemeljena moderna država Turska. Događaj posvete kamena temeljca prenesen je i putem TV-prijamnika. Temeljac je položio kontroverzni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, unatoč stalnim nastojanjima da tursko društvo preobrazi uvođenjem nešto strožega islama. Ipak je na svečanosti kršćane pohvalio kao obogaćenje grada Istanbula. Čini se da na taj način Erdogan očekuje političke bodove nakon što već duže vrijeme ubire negativne kritike Zapada zbog svoga autokratskog političkog vodstva.

U Istanbulu danas žive brojne kršćanske denominacije, među ostalima tu su katolici, grčki pravoslavci, anglikanci, armenci, evangelici i drugi. Unatoč stalnim zahtjevima za dozvolu gradnje crkvenoga objekta, vlasti ih odbacuju i ne dopuštaju takvo što. Uz to, turski pravni sustav ne dopušta crkvenim zajednicama posjedovanje nekretnine.

Nova crkva gradi se na starom katoličkom groblju koje je po običajnom pravu pripalo državi Turskoj. Riječ je o zakonu koji nalaže da nakon 50 godina nekorištenja pravo vlasništva dobiva država. Katolici grada Istanbula žalili su se na tu odluku, a potom su članovi Sirijske pravoslavne Crkve od Svetoga Oca tražili dopuštenje za gradnju, na što je papa Franjo konačno i pristao.

Broj sirijskih pravoslavnih kršćana u Turskoj naglo je porastao zbog velikoga egzodusa sirijskoga naroda pred ratnim nevoljama, pa je gradnja nove crkve bila nužna.

Povijesno duhovno središte Sirijske pravoslavne Crkve nalazi se na krajnjem istoku Turske. Ondje su pak u zadnje vrijeme zabilježeni nemiri među lokalnim stanovništvom. Vinogradi i maslinici tamošnjih kršćana spaljeni su i opustošeni, čime je urod propao. Vidi se dakle dvoličnost Turske po pitanju kršćana: s jedne strane javne pohvale zbog izgradnje nove crkve, a s druge strane napadi i progoni na kršćane.