Početna stranica » Pleternica: Bećarac će dobiti trg i muzej

Pleternica: Bećarac će dobiti trg i muzej

149 pregleda

Glazbeni simbol Slavonije – bećarac – dobit će uskoro svoj trg i muzej u Pleternici. Jedinstven projekt osmislili su u Pleternici koja svoju kulturnu ponudu želi graditi na svima prepoznatljivoj baštini. Za povlačenje 17,5 milijuna kuna iz europskih fondova udružili su se sa susjedima iz Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini pa će turisti putovati Kulturnom rutom bećarca i gange.

Da izgledom podsjeća na zlatne slavonske njive i osunčane brežuljke, zamišljen je Trg bećarca. U središtu Pleternice već se jasno naziru njegovi obrisi. „Radovi na trgu će biti gotovo u okviru mjeseca svibnja a ovi daljnji radovi naravno ovise o raspisivanju natječaja za izvođača radova i mi vjerujemo da će to sve biti gotovo do 2021.”, rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Glazbeni će simbol Slavonije ovdje imati i svoj muzej. Suvremeno opremljen multimedijalni prostor gdje će se o bećarcu učiti interaktivno. „Da vi sami sastavite, napišete bećarac, da vam nešto kliknete, pa vam iskoči netko tko pjeva bećarac, pa ćete imati izložbu onoga što bećar i bećaruša jesu, razne radionice, dakle jedan cjelokupni doživljaj o cijelom svijetu bećarca”, objasnila je direktorica Poduzetničkoga centra u Pleternici Marija Šarić.

Turisti će tako lakše shvatiti zašto je omiljeni napjev na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Oni koji su ga tamo doveli, ovu ideju s oduševljenjem pozdravljaju. Muzikolog iz Slavonskoga Broda Mihael Ferić tako ističe kako je ovo ideja vrijedna pažnje, pozornosti i hvale: „Naime, UNESCO je upravo najviše inzistirao na tome na koji će se način čuvati to kulturno dobro, zaštićene svjetske baštine, a nema boljega načina do upravo ovoga, jer to je ustvari jedan trajni spomenik tome napjevu.”

Ranije je već u Slavonskom Brodu otvoren muzej tamburi. Za oba ova muzeja, tamburi u Slavonskom Brodu i bećarcu u Pleternici osigurani su milijuni eura iz europskih fondova. Jer potpun je doživljaj Slavonije bez ta dva simbola – nezamisliv pa zašto ne bi bili aduti turističke ponude?