Početna stranica » Pjesma brata Sunca

Pjesma brata Sunca

353 pregleda

Pjesma stvorova sv. Franje Asiškoga

Kad je 1225. godine na vruće molbe svoje braće koji su bili zabrinuti za njegovo zdravlje napokon pristao da se malo odmori – jer je on i poslije stigmatizacije mislio samo na to kako će drugima koristiti – odabrao je za odmaranje samostan sv. Damjana gdje su onda živjele sv. Klara i njezine sestre. Uz crkvicu je bilo i malo “mjesto” za braću koja su se brinula za sestre. U vrtu je sebi dao napraviti kolibicu od šiblja i granja. U njoj se “odmarao”.

Ja ne znam, ali stari životopisci opisuju prilično obeshrabrujućim načinom taj Svečev “odmor”. Divni su bili časovi Božje utjehe, kad je Franjo u dubokoj molitvi i razmatranju tonnuo u moru Božjih otajstava; Divan je bio i onaj kutić zemaljskog raja gdje se na obronku Subasija, u šumici borova i maslina nalazio sv. Damjan. Ali strašna je bila očinja bolest, koju je Franjo donio s istoka i koja ga je sve više mučila; vrlo su bolne bile i druge njegove tjelesne patnje, a rane su često krvarile. Po noći čopori štakora smetali su ga u snu…

I upravo poslije jedne od tako strašnih noći kada mu se činilo da neće izdržati, kad se u jutro pojavilo sunce sa svojim zrakama i pozlaćivalo Franjinu kolibu, neka sveta radost obuzme njegovu dušu i iz njegova srca provre neka radost i besmrtna pjesma koja će zanositi vjekove.

Toma Čelanski nazivlje ovaj Franjin Hvalospjev: Pjesma Stvorova (2 Čel 161, 213), no Svetac je volio da ga zovu: Pjesma brata Sunca (tal. Cantico di frate Sole). I odsada je vrlo često htio čuti je pjevati. Zamolio je pjesnika, brata Pacifika, koji je nekoć u svijetu bio postigao odlikovanje i naziv “Kralja stihova”, da pjesmi dade napjev, pa da braća idući po svijetu pjevaju tu pjesmu – molitvu.

Ovdje bih želio spomenuti kako mnogi kod nas krivo citiraju pjesmu sv. Franje kao: Pjesma bratu Suncu… Nipošto! Sveti Franjo je tu svoju jedinu na talijanskom jeziku sačuvanu pjesmu spjevao na čast Bogu, pozivajući stvorenja da Ga zajedno s njim slave. A jer je od svih neživih stvorenja najviše ljubio s u n c e – koje nazivlje “messer lo frate sole” tj. gospodin brat sunce – njega prvog i poziva kao predstavnika stvorenja da slavi Gospodina. Tako je i pjesmi dao ime: Pjesma brata Sunca (genitiv, a ne dativ!!).

Pogledajte video:

https://www.youtube.com/watch?v=jhHhkChol6k