Početna stranica » Pet Isusovih mana

Pet Isusovih mana

142 pregleda

Život vijetnamskog kardinala Francisa Xaviera Nguyena Van Thuana zaslužuje bolje poznavanje. Posebno je bila istaknuta njegova ljubav prema euharistiji.

Za vrijeme komunističkog režima trinaest je godina proveo u tamnici, od čega devet u samici. Čak i u to vrijeme svoje duge i teške kušnje kao svećenik služio je drugima. Đakon Greg Kandra je zapisao kako je vijetnamskom kardinalu bio dozvoljen samo jedan luksuz. Mogao je pisati pisma prijateljima izvan zatvora. U svakom pismu koje im je pisao tražio je od njih da mu pošalju ono što je on nazivao „svojim lijekom.”

Svi su oni znali na što je kardinal mislio pa su mu redovito slali bočice lijeka protiv kašlja koje su bile ispunjene vinom i komadićima kruha. Stražari su to primijetili i počeli suosjećati s kardinalom pa su prokrijumčarili malo drveta i žice od kojih je izradio mali križ i sakrio ga u komad sapuna.

Sve je to čuvao u običnoj kartonskoj kutiji koju je smatrao svojim osobnim oltarom. Svaki je dan u 15 sati na svoj dlan uzimao nekoliko kapljica vina koje bi pomiješao s vodom i tako je slavio svetu misu. Bilo je to čudo – tijesna zatvorska samica postala je lijepa i blagoslovljena poput crkve ili maloga svetišta. I činio je to tako dugih trinaest godina.

U jednom svom obraćanju, kardinal Van Thuan je objavio kako je susreo živoga Isusa koji ga je, kako kaže, fascinirao, a slijedio ga je jer je volio njegove mane. Ovdje ćemo izdvojiti pet Isusovih mana koje je kardinal opisao.

Prva Isusova mana: Nema dobro pamćenje

Dok je visio na križu, Isus je čuo razbojnika koji mu je bio s desne strane kako mu govori: „Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.” Da sam to kojim slučajem bio ja, odgovorio bih mu: „Nipošto te neću zaboraviti, ali moraš platiti za sve svoje grijehe tako što ćeš sljedećih dvadeset godina provesti u čistilištu.” Ali Isus je odgovorio kako će još danas biti  s njim u raju zaboravivši sve njegove grijehe. Isus ne samo da oprašta, nego on oprašta sve. Baš sve.

Druga Isusova mana: Nije mu dobro išla matematika

Da je Isus izlazio na ispit iz matematike, zasigurno ga nikada ne bi položio. Pastir je imao 100 ovaca, a jedna je zalutala. Bez razmišljanja je ostavio preostalih 99 ovaca i krenuo u potragu za onom jednom izgubljenom. Kada ju je pronašao, stavio ju je na svoja ramena. Znači da je za Isusa 1 jednako 99, ako ne i više.

Treća Isusova mana: Logika mu nije bila jača strana

Jedne noći je žena koja ja imala 10 drahmi jednu izgubila. Upalila je lampu kako bi ju potražila. Kada ju je pronašla pozvala je susjede da se raduju s njom. Sigurno je to slavlje koštalo više od jedne drahme. U našim očima to izgleda kao da nema logike, a Isus veli: „Tako biva radost pred anđelima Božjim zbog jednoga obraćenoga grešnika.”

Četvrta Isusova mana: Previše riskira

Osoba koja želi dobiti neku vodeću ulogu priprema program prepun pozitivnih obećanja. Istovremeno, Isus obećava samo sud i progon onima koji ga slijede te ih upozorava kako Sin Čovječji nema mjesta na koje bi glavu naslonio. Štoviše, savjetuje svojim apostolima i ostalima da se oslanjaju na Božju Providnost.

Peta Isusova mana: Nije dobar menadžer financija

Kad bi Isus bio menadžer u nekoj tvrtki, posao bi mu išao vrlo loše jer bi jednako plaćao one koji rade od jutra kao i one koji rad započinju u popodnevnim satima. I to bi učinio namjerno. Samo bi rekao: „Uzmi svoje i idi, a ja hoću i ovomu posljednjem dati kao i tebi. Nisam li slobodan činiti sa svojim što god hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?”

Koji bi onda bio izvor Isusovih nedostataka? Odgovor je ljubav. Jer je Isus Bog Milosrđa i Utjelovljena Ljubav koja nije proračunata i uvjetovana ljubav, nego ljubav koja daruje, razumije i oprašta do beskrajne mjere pa su Isusove mane, prema mišljenju kardinala Van Thuana, put radosti. A mjera? Mjera je beskraj!