Početna stranica » Park prirode Kamena stijena, Georgia

Park prirode Kamena stijena, Georgia

313 pregleda

Istoimeni park koji okružuje ovu specifičnu monolitnu stijenu najveće je turističko središte Georgije, a posjećuje ga oko 4 milijuna turista godišnje

Kamena planina (engl. Stone Mountain) poznata je turistička destinacija u američkoj saveznoj državi Georgia. Naziv potječe od predmeta koji je obilježio čitavo ovo područje i dao mu turistički potencijal. Naime, u sred ravnice, kakvima obiluje ovaj kraj na istočnoj obali SAD-a, na oko 500 metara nadmorske visine, nalazi se golema granitna stijena koja se uzdiže na 251 metar visine. Istoimeni park koji okružuje ovu specifičnu monolitnu stijenu najveće je turističko središte Georgije, a posjećuje ga oko 4 milijuna turista godišnje. Osim geološke osobitosti velike stijene, ovo je mjesto poznato i po najvećem reljefu na svijetu, koji prikazuje tri vođe konfederalnih postrojbi iz Američkoga građanskog rata – Jefferson Davis, Robert E. Lee i Stonewall Jackson.

Danas je Kamena planina u posjedu savezne države Georgije (tek od 1958. godine). Prethodno je bila u privatnom vlasništvu poduzetnika braće Venable. Službeno je ovaj prostor otvoren kao spomenik Konfederaciji, na 100. obljetnicu ubojstva američkoga predsjednika Abrahama Lincolna.

Kamena stijena ima opseg od 8 km. Za razliku od svjetski poznatijega, ali očima laika sličnoga monolitnoga kamena Uluru u Australiji, koji predstavlja svetište domorodaca, posjetitelji ove atrakcije mogu se uspeti na vrh Kamene stijene. Postoji nekoliko brdskih staza kojima posjetitelji mogu prošetati do vrha, a padine Kamene stijene obiluju posebno lijepim šumama. Na vrhu je otkrivena i posebna vrsta hrasta, nazvana Georgijski hrast, a u šumama je pronađeno nekoliko endemskih biljnih vrsta, posebnih za ovo područje. Tu je i više od 120 rijetkih biljnih vrsta kojih nećete moći naći u drugim krajevima zemlje.

Za sve one koji ne bi mogli osvojiti vrh šećući se padinama Kamene stijene, otvorena je žičara. Pitate se, zašto bi se itko penjao na golemu stijenu, ako neće prošetati do njezina vrha? Razlog je jednostavan – pogled s vrha na okolna područja oduzima dah. Naime, s vrha Kamene stijene pruža se pogled na gradsko središte Atlante, a vidljivi su i obrisi planinskoga masiva Appalachian. S druge strane, ponekad je vidljivost zbog guste magle uvelike smanjena i ne može se vidjeti ni prst pred okom.

Jedna od osporavanih osobitosti ovoga parka prirode jest najveći reljef na svijetu koji prikazuje trojicu konfederacijskih vođa u Američkom građanskom ratu kako jašu na svojim konjima. Ukupna površina obrađene stijene iznosi 6.400 m2. Reljef je izrađen na 120 metara visine, a utisnut je oko 13 metara u samu stijenu.

Posebno veliku buru ovaj reljef izaziva u posljednjih nekoliko godina, kad je primjetno ponovno povećanje nasilja nad Afroamerikancima u SAD-u, poput nedavnoga nasilnog ponašanja policajca koje je dovelo do gušenja Georga Floyda i novoga vala prosvjeda diljem države pod krilaticom Crni su životi važni (engl. Black Lives Matter). Naime, u Građanskom ratu na strani južnjaka, od kojih su prikazana trojica generala na Kamenoj stijeni, borili su se za pravo robovlasništva u cijelom SAD-u. Osim toga, upravo je na vrhu ove stijene upriličen događaj osnivanja nove inačice Ku-Klux klana koji diljem Amerike sije mržnju prema ne-bijelcima.

Kako učiniti osporavanu Kamenu stijenu mjestom koje je prihvaćeno u cijelom SAD-u? Postoje prijedlozi da se eksplozijama poništi postojeći reljef, ali bi troškovi bili vrlo skupi i narušio bi se već izmijenjeni izgled stijene. Drugi pozivaju da se trojici konfederacijskih generala dodaju likovi iz novije povijesti, borci za prava crnaca i sami Afroamerikanci, poput dvojice glazbenika iz skupine Outcast. No i to bi iziskivalo goleme financijske troškove. Stoga će, barem dok se drukčije ne odredi, Kamena stijena ostati kakva jest. I dalje će se povremeno organizirati svjetlosni programi s laserima i drugim projekcijama, i dalje će se ondje paliti golemi vatrometi, i dalje će poneki simpatizer neslavne američke prošlosti na ovaj reljef gledati s udivljenjem. No gledajući stvari u globalu, ipak možemo biti zahvalni što cjelokupno društvo SAD-a poziva na rasnu jednakost i ukazuje na propuste koje smo činili u prošlosti. Jer svaki je život važan, svaki je čovjek jednak pred Bogom Stvoriteljem.