Početna stranica » Papa u Ženevi, uz 70. obljetnicu utemeljenja Svjetskoga saveza Crkava

Papa u Ženevi, uz 70. obljetnicu utemeljenja Svjetskoga saveza Crkava

140 pregleda

Dana 21. lipnja Sveti Otac Franjo posjetio je švicarsku Ženevu u povodu 70. obljetnice utemeljenja ekumenskoga Svjetskog vijeća Crkava. Posjet, službeno nazvan ekumenskim hodočašćem pape Franje, započeo je u jutarnjim satima ispraćajem s rimskoga aerodroma Fiumicino. Po već  uobičajenom protokolu, Sveti Otac održao je susret s novinarima koji su s njim letjeli.

Nešto iza 10 sati prijepodne Sveti Otac sletio je na međunarodni aerodrom u Ženevi, gdje su ga dočekali predstavnici političkoga i crkvenog života u Švicarskoj. Na čelu delegacije bio je predsjednik Švicarske konfederacije Alain Berset. Vatikansku himnu intonirali su pripadnici švicarske vojske, dok su članovi švicarske garde, osobne Papine vojske, na svakom koraku podsjećali da je Švicarska njihova domovina.

U jednoj dvorani ženevskoga aerodroma potom su na privatnom susretu razgovarali papa Franjo i predsjednik Berset, nakon čega se Sveti Otac uputio na svečanu ekumensku molitvu u Ekumenskom centru Svjetskoga vijeća Crkava. Ondje je, s predstavnicima kršćanskih denominacija, izrazio stav Katoličke Crkve koja je uvijek bila za jedinstvo kršćana. U nagovoru koji je održao tom prilikom, papa Franjo je istaknuo kako je i osobno došao na ovaj susret kako bi potvrdio nastojanje Katoličke Crkve po pitanju ekumenizma. Također, govorio o hodu prema jedinstvu kršćana i o preprekama koje stoje na putu: „Za nas kršćane zajednički hod ne predstavlja priliku da učvršćujemo svoja stajališta, nego je čin poslušnosti Gospodinu i ljubavi za naš svijet. Zamolimo Oca da nam pomogne sve odlučnije zajedno kročiti putevima Duha Svetoga.”

Nakon ekumenske molitve održan je ručak u zamku Bossey kod Ženeve, sjedištu Ekumenskoga instituta Bossey, kojemu su osim pape Franje nazočili vođe Svjetskoga vijeća Crkava. Nakon ručka je održan i svečani ekumenski sastanak u kapelici Ekumenskoga centra Svjetskoga vijeća Crkava. Ondje je Sveti Otac iznova govorio o hodu prema jedinstvu kršćana. Nakon sastanka, u dvorištu su predstavnici Crkava darovali Papi posebne darove. Među tim darovima našao se i jedan drveni križ kojeg je rezbario jedan gluhonijemi Kenijac imena Karim Okiki, predstavljajući sve invalide svijeta.

Ovaj Papin posjet Ženevi bio je njegovo drugo putovanje izvan Italije u kalendarskoj 2018. godini. Do kraja godine još je predviđeno Papino sudjelovanje na Svjetskom susretu obitelji u Irskoj koji će se održati krajem kolovoza. Ipak, nije isključeno da će Sveti Otac do kraja godine posjetiti još neku državu u svijetu.

U popodnevnim satima papa Franjo predvodio je svečano misno slavlje u jednoj od dvorana ženevskoga kongresnog i izložbenog centra Palexpo, uz sudjelovanje mnoštva katoličkih vjernika. U homiliji se osvrnuo na tri riječi evanđeoskoga odlomka koji je prethodno bio naviješten: Otac, kruh i praštanje, posebno naglasivši kako se jedinstvo može pronaći samo u praštanju. Nakon svete mise održan je svečani ispraćaj, nakon kojeg se papa Franjo uputio natrag u Rim, kamo je u kasnim večernjim satima sretno stigao.

Svjetsko vijeće Crkava osnovano je 1948. godine i danas okuplja približno 550 milijuna kršćana koji pripadaju pravoslavnim, protestantskim i reformiranim Crkvama. Premda Katolička Crkva nije službeni član Svjetskoga vijeća Crkava, ona jest članica Povjerenstva za vjeru i red ove ustanove. Na taj način Svjetsko vijeće Crkava i Katolička Crkva surađuju na brojnim poljima. Prvi službeni kontakti ostvareni su 1960-ih godina dok je papa Ivana XXIII. nastojao sazvati povijesni Drugi vatikanski sabor.