Početna stranica » Otvorena Riznica splitske katedrale

Otvorena Riznica splitske katedrale

148 pregleda

U obnovljenoj palači Skočibučić-Lukaris tik uz katedralu sv. Dujma 30. rujna je otvorena Riznica splitske katedrale u sklopu obilježavanja 1600. obljetnice smrti zaštitnika Dalmacije sv. Jeronima, čiji se prijevod Svetog pisma na latinski – Vulgata čuva u toj riznici. Osim toga, ondje se čuvaju i drugi predmeti koji potječu iz razdoblja od 8. do 20. stoljeća.

Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, koja je kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića nazočila otvaranju Riznice, istaknula je veliku važnost ovoga događaja za hrvatsku kulturnu baštinu. „Prezentacijom ove zbirke i Riznice splitske katedrale hrvatska kulturna baština na uvid dobiva jednu od svojih najvrjednijih zbirki”, poručila je ministrica.

Još je dosta toga za istražiti

Obuljen Koržinek potom je napomenula kako su planovi za otvorenje ovog muzeja trajali dugo, kao i restauracija i konzervacija, naglasivši kako u trezorima Riznice ima još dosta toga što treba istražiti i restaurirati. Navela kako će otvaranje ove riznice mreži hrvatskih muzeja, posebno dijecezanskih, odnosno crkvenih dati velik i važan doprinos, te uz zadarsku Stalnu izložbu crkvenih umjetnosti predstavlja vrhunac crkvene umjetnosti u RH i svjedoči višestoljetnoj povijesti i bogatstvu koje je stvarano na ovim prostorima. „Ona je trezor kolektivne memorije hrvatskog naroda”, kazala je ministrica i najavila da će njezino ministarstvo u suradnji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom dovršiti i fasadu katedrale sv. Dujma, čime bi njezino očuvanje i prezentacija nakon 160 godina bili završeni.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić istaknuo je kako se kroz povijest uz kult splitske katedrale skladno isprepliću kult i kultura, te nam daju identitet i stvaraju našu baštinu. Svečanosti otvaranja Riznice splitske katedrale nazočio je arhivar i knjižničar Svete Rimske crkve kardinal José Tolentino de Mendonca, a njegov posjet, kao i nedavni posjet državnoga tajnika Svete Stolice Pietra Parolina splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara naveo je kao pokazatelj važnosti Splita i Dalmacije.

Od visokih uzvanika otvaranju Riznice nazočili su još zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, saborski zastupnik Krunoslav Katičić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, predsjednik županijske skupštine Petroslav Sapunar, rektor splitskog Sveučilišta dr. Dragan Ljutić, ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović i drugi.

Važnost za kulturu

Podsjećamo kako je događaj slične važnosti za kulturu bila priređena i 1988. godine, kad je u okviru manifestacije Sarajevska zima bila organizirana izložba vrijednih i dragocjenih predmeta čuvanih u BiH pod naslovom Blago franjevačkih samostana BiH. Iste je godine izložba bila upriličena i u današnjoj galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, te konačno u Milanu. Skupljena je tada bogata i vrlo dragocjena zbirka slika i skulptura, kamenih spomenika, metalnih predmeta, tekstilnoga i knjižnoga blaga te arhivske građe.