Početna stranica » Otvorena izložba „Nematerijalna kulturna baština Federacije BiH”

Otvorena izložba „Nematerijalna kulturna baština Federacije BiH”

143 pregleda

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 19. lipnja otvorena je izložba eksponata „Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine”. Izložbu su priredili Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH „Stećak” uz suradnju Samostana – duhovnog centra „Karmel Svetog Ilije” kraj Tomislavgrada.

Izložbu je otvorila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović budući da je resorno ministarstvo pokrovitelj ovoga događaja. Ona je između ostaloga izjavila da konjičko drvorezbarstvo predstavlja pravi primjer suradnje nevladinog i vladinog sektora u nastojanjima da na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva (UNESCO) dospije baština iz Bosne i Hercegovine.

Otac Zvonko Martić, karmelićanin iz Duhovnog centra Karmel sv. Ilije, koji je postavio izložbu i čija pozitivna energija daje pečat ovom projektu, na otvorenju izložbe je zahvalio nositeljima tradicijske kulture i dodao da je vrijednost nematerijalne baštine prvenstveno u tome „što nam je u venama i u krvi, dakle dio je našeg identiteta”.
Martić je najavio i gostovanje u bavarskom ministarstvu kulture u Njemačkoj i dodao da su organizatori potaknuti izložbom u hrvatskom gradiću Lepoglavi u kojem se godišnje održava međunarodni festival čipke kao nematerijalne kulturne baštine uvrštene na UNESCO-ovu listu 2009. godine.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić tijekom otvorenja izložbe u Sarajevu poklonio je ocu Martiću primjerak lepoglavske umjetnički izrađene čipke, kao i federalnoj ministrici Zori Dujmović, uz monografiju Lepoglave.

Na otvorenju su izvedeni tradicionalni napjevi iz Usore, hercegovačka ganga i sevdalinka uz saz.

Eksponati koje su posjetitelji mogli vidjeti na izložbi pripadaju Etnografskoj zbirci Samostana – duhovnog centra Karmel Svetog Ilije, a među njima se našla i stara, rukom rađena bosanska djevojačka soba, koju je izradio Hamdija Kadić iz Konjica, poznat po ručnoj izradi namještaja i izričitom odbijanju da koristi strojeve. Izložena je i jedna od najvećih ručno rađenih čipki koju je izradila Edina Brka iz Tešnja.

Fotografijom, video materijalima i predmetima izrađenim različitim tradicionalnim tehnikama, na izložbi je, uz prateće tekstove i pojašnjenja, predstavljeno 12 elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalog kulturnog nasljeđa Federacije BiH. To su: drvorezbarstvo (Konjic), potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke – keranje, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće Sv. Ivi u Podmilačju, izrada grnčarije u Lješevi, običaji kosidbe na Kupresu, ganga, umijeće izvođenja sevdalinke, gradnje i sviranja na instrumentu karaduzen, polifoni oblik pjevanja „u tri” u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Autor fotografija je Jasmin Fazlagić.
Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja.