Početna stranica » Osobno poznavao šest svetaca

Osobno poznavao šest svetaca

125 pregleda

U svibnju ove godine umro je talijanski franjevac konventualac fra Giuseppe Ungaro, u 100. godini života. Redovito je isticao da je bio živ devet mjeseci prije svog rođenja, pa je umro s već navršenih 100 godina. U svom dugovječnom životu fra Giuseppe je osobno poznavao šest svetaca Katoličke Crkve te je svoje uspomene o njima često dijelio sa subraćom. Među svecima koje je poznavao fra Giuseppe bila su trojica papa danas proglašenih svecima: sv. Ivan XXIII., sv. Pavao VI. I sv. Ivan Pavao II.

Fra Giuseppe je bio član franjevačke zajednice u Padovi te je oko 50 godina bio djelatan u tamošnjoj bazilici sv. Ante. Dakako, poznavao je hrvatskoga sveca Leopolda Bogdana Mandića, a za njega tvrdi kako je bio čovjek velike poniznosti i osjetljivosti za druge te čovjek velike mudrosti. „Dolazio je u baziliku svake srijede. Najprije bi iskazao čast sv. Anti na njegovu grobu, a potom bi otišao ravno u ispovjedaonicu gdje je ispovijedao satima.” Poznavao je fra Giuseppe i sv. Maksimilijana Kolbea, mučenika II. svjetskog rata, na čiji je nagovor prestao pušiti cigarete. Šesti svetac bio je sv. Padre Pio iz Pietrelcine.

Godine 2018. fra Giuseppe je primio počasno priznanje grada Padove za nesebično darivanje vlastitoga života za pomoć drugima. I kao 99-godišnjak ustajao bi u 3:30 na redovitu molitvu i klanjanje te je slavio misu i potom posjećivao potrebite, među njima i bivše zatvorenike. Blagi i pobožni franjevac Giuseppe umro je 22. svibnja 2019. godine, samo pet dana prije svoga 100. rođendana.