Početna stranica » Više od pedeset tisuća vjernika i hodočasnika u Podmilačju

Više od pedeset tisuća vjernika i hodočasnika u Podmilačju

733 pregleda

Veliki broj vjernika i hodočasnika pohodio je svetište sv. Ive u Podmilačju na bolesničkoj misi koju je predvodio nadbiskup Vrhbosanski mons. Tomo Vukšić

Ovo tradicionalno katoličko okupljanje svake godine privlači veliki broj vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz susjednih zemalja, a web portal Centralna.ba izvještava da ih je ovoga puta bilo više od pedeset tisuća.

Proslava je započela iznošenjem spomenika i procesijom sa kipom svetog Ive, te svetom misom u 16 sati koju je predvodio fra Drago Radić. Procesija je bila ispunjena molitvama, pjesmom i zajedničkim duhom, a mnogi su vjernici palili svijeće i molili za svoje osobne nakane.

Svečanu svetu misu u 18 sati, na kojem je sudjelovalo preko 50 000 vjernika  predvodio je nadbiskup Vrhbosanski mons. Tomo Vukšić. U svojoj propovijedi, biskup je istaknuo važnost svetog Ivana Krstitelja kao simbola vjere i nade te je pozvao sve prisutne da slijede njegov primjer u svakodnevnom životu. Biskup je također naglasio značaj očuvanja tradicije i duhovnosti u današnjem društvu.

Hodočasnici su također imali priliku obići prostorije svetišta, a na raspolaganju su im bili i duhovnici za ispovijed i duhovni razgovor.

Unatoč velikom broju ljudi, događaj je protekao u miru i skladu, bez većih incidenata. Policija i volonteri su bili prisutni kako bi osigurali red i pomogli hodočasnicima u slučaju potrebe. Ovo veliko okupljanje u svetištu sv. Ive u Podmilačju još jednom je pokazalo snagu vjere i zajedništva, te potvrdilo važnost ovog svetišta kao jednog od najznačajnijih vjerskih centara u regiji.